Wous News / Hållbarhet

6 tips för en hållbar garderob och smarta klädinköp!

Det är inte alltid lätt att veta hur man ska tänka när vi handlar kläder, Wous guidar dig genom 6 enkla steg, hur du kan bättra ditt tänk för en mer hållbar garderob!

Mer innehåll efter annonsen:

Om våra annonser

Har vi inte alla den där blusen som hängt i garderoben sen urminnes tider som vi använder max en gång om året. Den kanske inte riktigt var du. I dessa tider blir vi allt mer skärpta när det gäller miljötänk, men halkar fortfarande efter när det kommer till klädindustrin. Vad du som konsument kan bli bättre på, är att skapa en bra basgarderob, förtydliga din grundstil och ta hand om dina kläder bättre för en mer hållbar garderob. Vi på Wous guidar dig hur du kan tänka för att rocka kläderna gång efter gång utan att känna en upprepning eller att kläderna förfaller!

1. Tänk en extra gång innan du handlar

Ja, vi tar alla ibland förhastade beslut och ibland är till och med impulsköpen de bästa. Men det är värt att tänka till en extra gång innan du handlar plagget och det du ska fråga dig själv är 1. Kan jag använda det här plagget på 3 olika sätt? 2. Kommer jag vilja ta på mig det här plagget om 3 år? Om svaret är nej på någon av dessa frågor så är det värt att tänka till på om du tar ett förhastat beslut och om det är en investering eller ej.

2. Förtydliga din grundstil

Den här punkten kan kännas svår om du inte identifierar dig till en speciell stil eller om du identifierar dig med så gott som alla. Men ofta så vet man vilka färger, klädmodeller eller liknande man drar sig till och inget är heller skrivet i sten. För att underlätta och minska risken att tröttna på dina plagg, så är det bra att bena ut din stil till 2-3 grundstilar. Kanske är du klassisk, romantisk och bekväm. Eller rockig, preppy och modern. Jag brukar beskriva mig själv som casual, trendig och kvinnlig vilket kan kännas som en motvillig blandning men det finns ingen som säger hur de olika grundstilarna kan mixas med de andra.

3. Skapa en bra basgarderob

Att skapa en bra bas är verkligen a och o för en hållbar garderob. Det är viktigt att känna att man kan bära sina plagg flera gånger, på olika sätt utan känslan av att man upprepar sig. Vi på Wous tipsar om 10 klassiska plagg för att bygga en bra bas när det gäller alla olika stilar. Bygg upp din basgarderob med tiden för att hitta alla listade plagg nedan som sitter super just på dig!

1. Ett par välsittande blåa jeans
Jeansen går aldrig ur stil och du kan bära allt till ett par blåa jeans och då menar vi allt. Dressa upp med festblus och klackar eller ned med vita skjortan och sneakers.

Blåa mom jeans: https://wous.se/produkt/levis-501-crop-montgomery-baked-straight/

2. Vita skjortan
En vit krispig skjorta är ett måste i basgarderoben. Gärna något mellanting av slimmad och oversize så du kan använda den på båda sätt. Eller det ena eller andra ifall det enbart är på det viset du kommer vilja bära skjortan.

Vit skjorta: https://wous.se/produkt/caico-shirt-2634/

3. Skinnjackan
En klassisk svart skinnjacka går att bära när som helst, både till vardags och för att slänga över axlarna till fest under alla säsonger.

Skinnjacka: https://wous.se/produkt/oversized-biker-jacket/

4. Kavajen
Det har aldrig varit trendigare med kavaj och oavsett vad så är kavajen alltid ett tidlöst plagg att satsa på. Den fungerar lika bra att slänga på osminkad till tisha och jeans som till jobbet att klä upp.

Kavaj: https://wous.se/produkt/2nd-barnett/

5. Sneakers
Go-to skorna slarvigt till jeans eller att sätta till solkyssta bara ben en sommardag, är nästan ett måste att ha till basen.

Sneakers: https://wous.se/produkt/nsw-air-max-95-low-top-vit/

6. T-shirt
En klassisk vit och svart t-shirt har du användning för alla dar i veckan, året om. Under cardigan till vintern eller till sommaren med shortsen.

T-shirt: https://wous.se/produkt/samsoe-samsoe-solly-tee-solid-205-t-shirts-white/

7. Stickade tröjan
En stickad tröja fungerar lika bra en mörk vinterdag som till kjolen på sommarkvällen, eller som accessoar att slänga över axlarna för en mer preppy look i alla lägen.

Stickad tröja: https://wous.se/produkt/samsoe-samsoe-amarista-v-neck-12758-stickade-trojor/

8. Klassisk kappa/trenchcoat
Kappan har du användning av året runt. Införskaffa dig en kappa i en basfärg som svart eller beige och gärna av god kvalité för en bra investering som håller i år framöver. Något som trendar starkt till våren är trenchcoaten. Ett plagg som vi tappat bort lite under de senaste åren men är tillbaka starkare än någonsin år 2021-2022.

Trenchcoat: https://wous.se/produkt/dagmar-kajsa-trenchcoats/

9. Den lilla svarta
I tider som dessa kanske den inte kommer till lika mycket användning, men en svart favoritklänning som fungerar till olika tillställningar är alltid bra att ha i basgarderoben.

Den lilla svarta: https://wous.se/produkt/rouche-frill-dress/

10. Pumps
För att styla med klänning eller dressa upp trendigt till ett par jeans och kavaj, ett par svarta klassiska pumps tycker vi på Wous alltid är ett säkert stilkort!

Pumps: https://wous.se/produkt/nly-shoes-slim-pump-pumps-svart/

4. Gå inte på alla trender

Trender kommer och går, det vet vi redan om och ändå är vi många som vill hinna med och testa allt. Se till att inte hoppa på alla trender utan välj ut de som du känner lite extra för eller tror på kommer hålla lite längre och kan tänka dig bära även när trenden är förbi för en mer hållbar garderob.

5. Ta hand om dina kläder

Ett av de största misstagen vi gör är att inte ta hand om våra kläder ordentligt. Här kommer därför några tips för en mer hållbar garderob!

1. Vädra kläder, undvik att tvätta så gott det går.

2. När du tvättar se till att följa tvättråden eller köra så låg temperatur som möjligt.

3. Undvik gärna sköljmedel.

4. Häng aldrig stickade plagg på galge. I nödfall en tjock sådan.

5. När du har tvättat ett stickat plagg låt de torka liggandes och inte hängandes.

6. Investera i en steamer (bättre än strykjärn i många lägen!)

7. Investera i en noppborttagare, som i många fall fungerar bra att få bort tråkiga noppor istället för att slänga plagget.

En enkel fix!

Om du är osäker på hur plagget ska förvaras eller tvättas tipsar vi om att ställa frågan när du handlar plagget i butiken! Om du handlar över internet kan du läsa dig till information under material eller skötsel.

6. Handla miljömärkt

Det allra bästa är såklart om vi kan handla så miljömärkt som möjligt. Undvik plagg och kvaliteér du vet inte kommer hålla i längden så kan vi tillsammans göra skillnad! Det kan vara svårt att veta hur man går tillväga, därför har Wous tidigare tipsat dig om vad hållbart mode innebär och vad du kan kolla efter när du handlar, läs här: https://wous.se/wous_news/hallbarhet/vad-ar-hallbart-mode-och-vad-kan-vi-gora-for-att-bidra/

Handla smart!

Bilder från Steamery.