Wous News / Hållbarhet

Hållbart mode – hyra kläder är det nya

Idén om att hyra kläder istället för att köpa är toppen, för vi använder inte våra egna kläder så ofta som vi kanske borde. Att hyra kläder är enkelt, varierande och klimatsmart. Men hur ska man gå tillväga om man vill hyra kläder? Var kan man hyra kläder och hur funkar det? Vi har tipsen!

Mer innehåll efter annonsen:

Om våra annonser

Att hyra kläder istället för att köpa är det nya! Så mycket snällare för både plånbok och miljö, och du får en garderob med mycket större utbud. Hur bra? Vi tipsar om It´ s Re:Leased som är en hemsida där du hyr kläder som en månadsprenumeration.

Det finns många ställen i vårt avlånga land som sysslar med kläduthyrning och ett av dem är It´ s Re:Leased. Företaget grundades 2018 av Johanna Norrman och Annie Thorell. Syftet är att skapa ett nytt sätt att kunna njuta av kläder. It´ s Re:Leased erbjuder ett urval av varumärken som har handplockats för att representera skandinaviskt mode och för att matcha din personliga stil. De har varumärken som By Malene Birger, HOPE, Filippa K och Rodebjer.

– Vi har sett en kraftig ökning av att vilja hyra kläder de senaste åren, och just hos oss ser vi tydligt att vi jackar in hur kundens vardag faktiskt ser ut – att hyra behöver inte bara vara till fest eller speciella tillfällen. Att hyra har också tagit sig in i vardagsgarderoben. Det är ju där man vill ha allra mest variation, vilket har bidragit till att fler och fler ser värdet av vår tjänst, berättar teamet på It´ s Re:Leased.

“Vi är här för att släppa en rörelse och skapa ett nytt, modernt sätt att njuta av mode utan kostnaden för varken din eller planetens resurser.”

Modeindustrin är idag en större miljöbov än flyget. I genomsnitt köper en person 13 kg kläder per år och slänger 8 kg av dessa. Vi kanske vill tro att de återvinns men det säger sig självt att om 15 miljoner plagg kommer till en enda återvinningsmarknad per vecka året runt, så behöves ett nytt system! Modeindustrin tillverkar otroliga mängder kläder — kläder som vi inte kan ta hand om på ett hållbart vis. Kläder som går sönder och slängs efter att bara ha använts några gånger.

I genomsnitt använder vi ett plagg 7 gånger innan det av olika anledningar slängs, eller åker längst bak i garderoben. Vår garderob blir på så vis mer av ett museum från förr än någonting levande som kan anpassa sig efter väder och vind, storlek, humör osv. Vi tycker att man ska hyra de kläder som man annars bara använder ett fåtal gånger; detta leder till ökad användning per plagg och att vi kan producera lägre volymer, men ändå nå lika många kunder, vilket är det största hacket som behöver ske för en hållbar modeindustri, förklarar teamet på It´ s Re:Leased.

Hur funkar det?

Pick 3 favorites
Skapa ett konto och välj dina tre favoriter för månaden. Om någon av dina favoriter inte är tillgängliga för tillfället kan du registrera dig för att få en notis när den är ledig! Vi levererar till din dörr med Airmee, kostar 750 kr / månad.
Wear and tear
Om något inte passar byter vi det gratis. Kläderna vi erbjuder är tänkta att användas , så var inte rädd för att använda dem! Om något skulle hända med ditt plagg – berätta det för oss så hanterar vi det.
Return and repeat
Så snart du får din beställning kan du börja välja ut favoriter för nästa månad. Men vi kommer också att berätta när det är dags att välja nya favoriter till kommande månad, så oroa dig inte. Eller så kan du behålla det du har hemma redan! När det är dags hämtar vi dina saker vid din dörr.

Kläder som bara används vid ett fåtal tillfällen som frack, bal- och bröllopsklänning har funnits länge, och vad är det egentligen för skillnad på att hyra de och att hyra kläder till vardags? Och är det någongång man ska gå utanför boxen och testa något nytt i klädväg så är det nu!

Bilder från It´ s Re:Leased