Wous News / Hållbarhet

Klimatsmart: Åk till Spanien med tåg i sommar

UAs rekommendation mot utlandsresor är förlängd till första juli, men vi kan väl i alla fall få hoppas på att en utlandssemester kan vara aktuell efter det? Vi längtar efter den sydeuropeiska solen och att få ta det lugnt på en strand där man får säga Gracias istället för tack. När vi bokar i år så vill vi tänka på miljön, om du gör det med så har vi letat fram hur man tar sig med tåg till Barcelona och får upplevelser på vägen. Läs om vår resväg här:

Mer innehåll efter annonsen:

Om våra annonser

Varför välja tåget framför flyget?

Att ta tåget är bättre för miljön. Om man räknar på sträckan mellan Malmö och Paris så släpps det ut 340 kg koldioxid per person när man flyger. Motsvarande sträcka via tåg släpper ut 87kg, detta enligt Sveriges Radio. Flyg går såklart fortare, men medan det tar längre tid att åka tåg så får du uppleva fler länder, se fler städer och det mesta av resandet sköts när du sover! Du slipper också långa timmar på en flygplats. Istället kan du komma till stationen 20 minuter i förväg och köpa en kopp te innan du kliver på.

Köpenhamn

Resan börjar från Köpenhamn, dit du enkelt kan ta dig från olika delar av Sverige. Väl i Köpenhamn kan du starta din semester genom att avnjuta en middag innan du kliver på nattåget som tar dig till den tyska staden Hamburg.

Hamburg

I Hamburg får du en dag sightseeing, där du kan utforska stadens resturanger, cafeer och sevärdheter. Hamburg är känt för sina museer, musikaler och teatrar, så varför inte passa på att vara lite kulturell? Hamburg är en väldigt fin stad att vandra runt i, med konserthuset i hamnen och parkerna som ligger runt om i staden.

Basel

Efter middag fortsätter resan med ett nattåg till den schweiziska staden Basel. Även här kan du om du vill stanna och uppleva staden, hur länge bestämmer du själv. Nästa del av färden bär nämligen av till den vackra staden Paris. Till Paris tar du dig antingen med ännu ett nattåg, eller ett 3-timmars tåg under dagen.

Ibland handlar resan lika mycket om färden som om destinationen.

Om du väljer att stanna i Basel rekommenderar vi att du tar en dagstur med guide för att upptäcka staden på bästa sätt. Är det inte något för dig finns det även museer att besöka, eller så kan du helt enkelt ta ett glas vin och äta schweizisk choklad på någon mysig uteservering.

Paris

Ja, denna resa tar dig genom Paris. Kanske väljer du att stanna här i några dagar för att göra det mesta av din semester, eller så gör du så mycket som möjligt under en dag och sätter dig på nästa tåg redan på kvällen. Om du aldrig varit i Paris kan det vara trevligt att inte behöva stressa till Eiffeltornet, Triumfbågen eller Louvren och då stanna någon extra dag för att hinna uppleva detta. Då har du ju även tid att köpa en fransk baguett, champagne och franska bakverk och ha en picknick i parken. Hur trevligt låter inte det? Börjar du bli trött på tåg så kan detta även vara den perfekta pausen i resandet, innan färden fortsätter.

Latour de Carol

Efter en natt på tåget kommer du vakna upp i den sydfranska staden Latour de Carol. Staden är känd för sin vackra arkitektur. Från Latour de Carol kan du ta det sceniska “gula tåget” som tar dig genom de vackra franska Pyrenéerna. Tänk bara på att detta tåg inte tar dig mot Barcelona, utan är en vacker omväg. Vill du åka vidare med en gång kan du avnjuta en morgonpromenad och frukost i Frankrike innan du sätter dig på det sista tåget som tar dig till Barcelona. Tåget tar ungefär tre timmar, så du har tid att njuta av de vackra vyerna innan du når slutdestinationen.

Barcelona

Äntligen framme och sommarens semester kan börja på riktigt! Barcelona är en fantastisk stad att tillbringa några dagar i, men du kan även ta färjan till Ibiza eller Mallorca. Stannar du i Barcelona kan vi tipsa om att ta en tripp till Serra de Collserola för att besöka den vackra kyrkan på bilden nedan. I Barcelona finner du givetvis stranden, katedralen Saragda Familla, men även matmarkader och fantastisk arkitektur.

Efter en lång resväg fylld med upplevelser förtjänar du att koppla av och ha en fantastisk semester i Barcelona! Vill du ha fler bra tips på hur du kan leva mer hållbart? Tryck här.

Några sista tips för din semester

… Du kan givetvis köpa alla biljetter för sig, men det mest prisvänliga sättet att genomföra denna resa är med ett interrail-kort. Det finns olika återförsäljare av interrailkort men kort och gott är det en biljett som du laddar resdagar på och sedan använder att resa med. Räkna ut hur många dagar du kommer att behöva åka tåg och köp det interrailkort som passar dig bäst!
… Vill du ha lite mer frihet? Enligt Sveriges Radio är det lika miljövänligt att åka bil som tåg om ni är minst fyra personer i bilen. Medan detta innebär mer dagsresande så ger det frihet på ett helt annat sätt!