Wous News / Hållbarhet

Vad är hållbart mode och vad kan vi göra för att bidra?

Att leva klimatsmart i vardagen är viktigt år 2020, men frågorna på hur man gör det är många. Ett exempel på hur du kan leva mer klimatsmart är att sträva efter hållbart mode. Men vad är hållbart mode?

Mer innehåll efter annonsen:

Om våra annonser

Mer innehåll efter annonsen:

Om våra annonser

Modebranschen, som alla andra branscher, har ett stort ansvar och många varumärken arbetar febrilt med hur de kan bli cirkulära och klimatsmarta. Dels för att det påverkar vår planet och människorna, men även för att det är ett krav från konsumenterna.

Vad är hållbart mode?
Hållbart mode börjar redan när designen skissar och funderar på vilket material det specifika plagget ska ha för material. Det finns en hel del material att välja mellan, allt från skogsbaserade fibrer som lyocell eller naturfibrer som lin, hampa och ull. 

Är kläderna gjort på ekologisk bomull är det bra, men leta allra helst efter symbolen miljömärkt

Det är viktigt att kolla upp var plagget produceras, i vilket stad eller åtminstone vilket land. Transporten mellan länderna påverkar miljön så desto närmre desto bättre. Varför det är viktigt att kolla upp var plagget har producerats är för att en tröja kan ha fraktats mellan flera länder innan det blir en färdig produkt och når butiken i Sverige. Exempelvis kan bomullen ha odlats i Pakistan, tyget stickats i Bangladesh, färgats i Indien och sytts upp i Turkiet innan slutdestinationen Sverige. 

Miljömärkt är bäst
Är kläderna gjort på ekologisk bomull är det bra, men leta allra helst efter symbolen miljömärkt. Bra exempel är Svanen, Bra Miljöval, GOTS och EU Ecolabel. Är en produkt märkt med någon av dessa märken har nämligen miljökrav ställts hela vägen från råvaran till färdigt plagg.  

Var hittar man hållbara kläder?
De kan du hitta lite överallt, på internet och i fysiska butiker. Det finns varumärken som har enstaka kollektioner som är hållbara, en del går över helt till att alla deras plagg ska vara hållbara och vissa nya företag satsar på hållbara kläder från start. Några varumärken är Kings of Indigo, Nudie Jeans, Filippa K och Blank Days. 

Vad mer kan man tänka på?

  • Var rädd om dina kläder och skor så de håller längre. Tvätta inte kläderna så ofta, och om du gör det så kör på en lägre temperatur. 
  • Har du tröttnat på ett plagg? Sälj de i en secondhandbutik eller på nätet istället för att slänga plagget. Sellpy är ett bra tips för dig som vill sälja dina kläder vidare via nätet. 
  • Ska du på fest och behöver en ny klänning? Hyr en festklänning istället för att köpa en ny om du bara kommer att använda en gång. 

Färre men bättre plagg
Visst är det roligt att shoppa, men man kan vara smart. Naturskyddsföreningen uppmanar alla att tänka igenom sina köp, köpa kläder som håller längre och i så fall lite färre inköp som ger en mindre miljöpåverkan. Då kan vi tillsammans göra skillnad!