Wous News / Hållbarhet

Vårstäda hemmet på ett miljövänligt sätt!

Att få det fint inför de ljusa månaderna är något vi sett fram emot länge! Många av de vanliga städmedlen är dock inte de bästa för miljön. Hur ska man då städa för att få det rent och vara snäll mot miljön? Det finns massvis av gamla hushållsknep för att få rent i allt från mikron till madrassen. Vi kommer med både miljövänliga och effektiva tips. Varför inte testa några av dem inför vårstädningen?

Mer innehåll efter annonsen:

Om våra annonser

Köket

Bikarbonat är vår nya bästa vän i köket, vi ska förklara varför.

Diskhon

För en skinande ren diskho – blöt ned diskhon, strö lite bikarbonat överallt och spraya ner diskhon med ättika blandat med vatten och lite, lite diskmedel. Låt verka i några minuter, eller så lång tid du kan utan att behöva använda diskhon. Ta sedan en disksvamp, skrubba diskhon och se hur mycket skit som försvinner. Skölj bort med kokande vatten och vips så är din diskho som ny igen!

Ugnen

När rengjorde du senast ugnen? Om det är dags igen, prova att blada bikarbonat och vatten så att du får en tjockare pasta. Spraya sedan ättika över och låt verka ett tag. När det är dags att ta bort allt, skrubba med en disksvamp och torka bort med varmt vatten. När allt är borta, torka ur ugnen genom att sätta den på 100 grader i några minuter. Om det i ungen finns väldigt svåra fläckar i ugnen, blöt ned en sockerbit (bitsocker, inte snabbitssocker) och gnugga på fläcken. Det funkar, vi svär! Samma trick fungerar även på gamla stekpannor och på spisen.

Mikron

Mikron är en köksapparat som är väldigt enkel att rengöra. Fyll bara en skål med ca 5 dl vatten, pressa i saften från en citron och lägg citronen i vattnet. Ställ in i mikron och kör på full effekt i 4 minuter. Öppna och ta ut vattnet (OBS!! Den kommer att vara väldigt varm så vänta i någon minut, använd ugnsvantar och var försiktig!) Torka sedan ur mikron med en disktrasa och vips så är mikron som ny! Det lämnar dessutom en fantastisk doft i hela köket.

Sovrummet och vardagsrummet

Alla som har haft valp eller barn har säkerligen någon gammal kissfläck på soffan/sängen/mattan. Dessa går att få bort med bikarbonat! Dammsug av soffan/madrassen/mattan. Fukta fläcken och häll på rikligt med bikarbonat och låt verka i några timmar. Samla ihop så mycket bikarbonat som möjligt och släng. Dammsug sedan upp resten av bikarbonaten! Om fläcken är färsk, torka då upp så mycket du kan med ett hushållspapper istället för att dammsuga och blötlägga, och fortsätt sedan med att hälla på bikarbonat.

Även om du inte har några fläckar att ta bort så kan du fräscha upp soffan/sängen/mattan med bikarbonat. Strö då istället över ett tunt lager bikarbonat, vänta i 15–30 minuter och dammsug sedan upp bikarbonaten. Detta suger åt sig vätska och neutraliserar dålig lukt!

Badrummet

Även badrummet går att städa utan kemikalier! Blanda i en flaska ihop ättika, vatten och lite diskmedel. Denna blandning går att använda för att rengöra handfat, badkar och toalett, men även kakelfogar och spegeln. Spraya lösningen över det som ska rengöras, låt verka i några minuter och skrubba sedan med en borste eller disksvamp.

Du kan även rengöra badkaret genom att dela en citron på mitten, doppa snittsidan i salt och gnugga badkaret med citronen. Skölj sedan av och torka rent. Om avloppen blivit tröga kan du hälla rikligt med bikarbonat i avloppet och spraya över blandningen med ättika så att bikarbonaten börjar bubbla. Låt verka i några minuter och skölj sedan med det varmaste vattnet du kan få i kranen (OBS! ej kokande vatten, då det kan spräcka porslinet). Detta löser upp avlagringar av produkter och fett, men det rensar inte avloppet från hår.

Altanen

Såklart även altanen (eller balkongen, för den delen) ska få sig lite kärlek, nu när man kan börja sitta ute. Samma lösning som används i badrummet går faktiskt att använda på trägolvet ute för att efter vinterhalvåret få bort alger och smuts.

Häll ut vätskan över trädäcket och skrubba, skrubba, skrubba. Om det är alger som ska bort krävs lite tålamod – resultatet syns efter först några dagar. Men oj vilken skillnad det blir, även med miljövänliga medel!