Wous News / Hållbarhet

Vikten av att shoppa second hand

Second hand trenden kan vara en av de bästa trenderna just nu! Dels för det finns så pass bra alternativ på begagnatmarknaden till ett bättre pris, men framförallt för det är en betydligt mindre miljöpåverkan.

Mer innehåll efter annonsen:

Om våra annonser

Vi människor är generellt bra på att skänka kläder till second hand (vilket är bra, fortsätt med det!). Men vi är desto sämre på att köpa second hand. Vi svenskar skänker cirka 3,8 kg textil till second hand, men vi köper enbart cirka 0,8 kg. Det finns otroligt många Second hand butiker, både fysiska och online. En av alla dessa är Arkivet som är en modern second hand-butik med damkläder, skor, väskor och accessoarer för den miljö- och modemedvetna kvinnan. Arkivet har idag tre butiker, två stycken i Stockholm som ligger på Vasastan och Östermalm samt en butik i Göteborg.

– I dagsläget har vi försäljning i butik samt i vår Instagram pop-up. Instagram pop-up shop är ett koncept vi började med nu under pandemin. Dels för att hålla verksamheten vid liv men också för att få folk som är i riskgrupp eller som inte vill besöka butikerna. Konceptet går till så att vi kör lives på Instagram cirka en gång i veckan där vi visar upp olika kombinationer och plagg vi säljer, och all försäljning sker på dm på Instagram och betalning sker via Swish, förklarar Caroline Hamrin, grundare och butiksägare på Arkivet.

Konceptet är enkelt; lämna in det som du inte längre använder
men själv skulle kunna tänka dig köpa. 

Processen

Processen på Arkivet är väldigt simpel. I butikerna finns en egen disk för klädinlämning där man som inlämnare får lämna max 20 plagg åt gången. De har personal som värderar plaggen för att se så de håller standarden. Säljs varan får kunden 40% av försäljningspriset. Plagget är endast kvar i butik i 30 dagar och har det inte sålts får kunden tillbaka plagget eller så skänks det till Stadsmissionen.

– 90% av de vi får in säljs faktiskt. Vi försöker vara tydliga med vad vi tar in och vad vi säljer och våra kunder börjar lära sig standarden. Vi tar inte in vintage, utan endast modern second hand som är max två år gamla, säger Caroline.

Personal Shopper

Ett otroligt uppskattat koncept som tagits emot av kunderna på Arkivet är Personal Shopper. De har jobbat med Personal Shoppers i ungefär ett år nu, och konceptet är väldigt enkelt. Du hör av dig till dem och bokar en tid. Eftersom deras utbud ser olika ut från dag till dag så hänger de inte undan något utan de tar det som finns tillgängligt där och då.

– Vår personal är väldigt duktiga på att läsa av personen och hitta rätt kombinationer och passande plagg. Det är gratis med personal shoppers och många som använt sig av den tjänsten kommer ofta tillbaka, säger Caroline.

Hållbarhetstänket genomsyrar Arkivet på många plan. Allt från att använda galgar och plastpåsar av återvunnen plast till att värna om kunder och medarbetare. Och med en hög modegrad och stort fokus på upplevelsen och känslan i butiken vill Arkivet göra det enkelt för kunderna att konsumera mode på ett hållbart sätt. 

Bilder från Arkivet