Wous News / Hållbarhet

Att bygga nytt hus – hållbart och inspiration

Att bygga nytt hus är det många som drömmer om. Kanske har du planerat in i minsta detalj på hur du vill att ditt nya hus ska se ut. Det är viktigt att du lägger stor vikt i vilket byggmaterial du vill använda. Huset ska vara så hållbart som möjligt. Därför gäller det att fokusera på en sådan utveckling – framtiden är nu.

Mer innehåll efter annonsen:

Om våra annonser

Drömmer du om att bygga ett eget hus drömmer du säkert också om att det ska vara på dina villkor. Att det ska kännas som din bostad och ingen annans. Du kanske ser fram emot att få välja kakel i badrummet, fundera på vilken bänkskiva du ska ha i köket, vilken planlösning som passar er bäst – eller att välja den där braskaminen för de mysiga höstkvällarna. Det som är viktigt att tänka på vid nybygge är hållbarhetsaspekten.

För att uppnå hundra procents hållbarhet krävs det förutom energi, en rad viktiga aspekter. Det handlar bland annat om husets livslängd, underhållsbehov och sociala förhållanden som inomhusklimat, livskvalitet och hälsa.

När vi talar om byggmaterial eller byggprodukter så är det stor skillnad. Om vi bara intresserar oss för den miljöpåverkan som sker i råvaru- och produktionsfasen eller om vi mer korrekt ser på hur miljön påverkas även när produkten har lämnat fabriken. Då blir det en fråga om hur vi transporterar, använder och underhåller.

“Vi tror att alla små som stora detaljer i ett nytt hus i kombination med hållbara material gör våra hus till ett tidlöst hem som håller över tid”
– Jesper, Intressanta Hus.

Alla tillverkare av byggmaterial måste förbereda sig på att det kommer att ställas högre krav på hållbarhet. Bland annat innebär det att byggmaterialen får längre livslängd. Därför gäller det att fokusera på en sådan utveckling – framtiden är nu.

Ett viktigt steg är att hålla kvar de gröna tankarna även när huset står klart, så att hemmet blir grunden till en hållbar livsstil. Vi tillbringar mellan 70 till 90 procent av vårt liv inomhus, och därför är det viktigt att inomhusklimatet fungerar och att vi inte blir sjuka av det.


Bilder från Intressanta Hus