Wous News / Inredning

Dekorera uteplatsen med somriga utomhusväxter

Omringa gärna din uteplats eller altan med utomhusväxter i olika form och färg. Det är inte bara trevligt att titta på, det är också en lugnande aktivitet att ta sig an under sommarledigheten. Här hittar du favoritväxterna inför sommaren!

Mer innehåll efter annonsen:

Om våra annonser

Enkla och stilrena kaktusen

Är kaktusen den viktigaste inredningsdetaljen för i år? Den är enkel och stilren, precis som vi vill ha det.

Mixa gärna mellan olika färger, höjder och former. Kaktusen kommer i många varianter vilket gör det smidigt att hitta något som passar just din uteplats. De gör sig särskilt bra i rejäla krukor.

Exotiska palmblad

En palm gör sig bra i de flesta sammanhang, den sätter minst sagt en exotisk prägel på din uteplats.

TRE FAVORITER

Kanariepalm
Väderkvarnspalm
Dvärgpalm

Dessa trivs bra utomhus i svenska sommaren, men du bör plocka in den innan höstkylan sveper in. Placera gärna palmerna i en stor kruka. Om du däremot inte är något stort fan av att sköta en palm skulle du istället kunna stoppa ner ett par torkade palmblad i en fin kruka för liknande känsla. Passar minst lika fint!

Dekorera på höjden

Ett tips för den som vill dekorera på höjden är att plantera några lättskötta videbuskar. De passar fint när de kommer i par, eller tillsammans med andra bladväxter. Matcha gärna med en robust kruka i cement eller sten.

En liknande växt är det kära olivträdet. Dessa är lite mer svårskötta, men passar väldigt bra in i de flesta hem!

Färgglada hortensior

För dig som är ute efter att sätta lite färg till uteplatsen kan det vara kul att ställa fram något blommande i krukorna. Hortensior kommer i många färger och storlekar – ett utmärkt alternativ i sommar. Du kan antingen sätta den i en pedestal, kruka eller varför inte i en bukett på bordet?

Det eleganta bonsaisläktet

En annan växtart som gör sig fin i utomhuskrukorna är bonsaiträden. Det finns många sorter att välja mellan här, men läs noga så att den du väljer en som klarar av det svenska sommarklimatet. Några exempel på bonsaiträd du kan leta efter är citronfikus eller bonsaifikus. Rötternas spännande former gör växten unik, samtidigt som den passar väldigt bra ihop med andra utomhusväxter.

Till verandan eller uterummet

Stora bladväxter är perfekta inredningsdetaljer till verandan. De fyller upp tomma ytor väl och bidrar till en härlig rumskänsla. Dock är det viktigt att anpassa utomhusväxter efter klimat och miljö så de överlever länge.

En storfavorit för många är fiolfikusen, som kommer i många varianter. Denna trivs bäst inomhus, men det fungerar att plocka ut den under de varmare månaderna. Du bör se till att temperaturen ute är minst 10 grader, men allra bäst trivs den runt 20 grader.

Det finns ett brett sortiment att välja mellan, särskilt nu under sommarhalvåret. Så passa på att dekorera med växter medan solen tillåter!

Hitta mer inspiration för uteplatsen i vår artikel om Drömlika terasser på fyra olika sätt.