Wous News / Inredning

Inspireras av den klassiska sekelskiftesstilen

Sekelskiftesstilen har varit på tapeten ett tag nu och den verkar inte dala än. De klassiska detaljerna och noggranna konturerna gör stilen mycket elegant och passande i de flesta hem. Likväl som i köket gör det sig fint även i badrum och ja, egentligen alla andra rum.

Mer innehåll efter annonsen:

Om våra annonser

Vad innebär sekelskiftesstilen egentligen?

Under sent 1800-tal blev det omåttligt populärt att använda sig av äkta material vid husbyggnationer. Lägenhetshusen inspirerades av historiska byggtraditioner och man fokuserade på att skapa en del exklusiva bostäder. Vi kallar detta för sekelskiftesstilen eftersom perioden pågick under slutet av 1800-talet och sträckte sig en bit in på 1900-talet.

Kakelugnar och smådetaljer

Fasaderna av dessa lägenhetshus är oftast uppbyggda av tegel eller sten. Detaljerna är gjorda av sten eller cement och på insidan av dessa lägenheter hittar vi en del kakelugnar och spisar som var den enda värmekällan vid den tiden. En annan egenskap för stilen är detaljer i panelerna, i tak eller på lister. I dag ser vi både kakelugnen och snickardetaljerna lite som symboler för sekelskiftesstilen.

Till en början målades väggpanelerna och träet i mörka färger. På senare tid har en del målat om panelens mönster i ljusare färger, vilket gör att stilen passar bättre in i våra moderna hem. Vi älskar när sekelskiftesstilen möter den skandinaviska, något som resulterar i en lyxig men samtidigt minimalistisk interiör.

Inomhusdörrar

Dörrarna är markerade och utsmyckade på ett sätt som får dem att se levande ut. Det bidrar även till den exklusiva känslan och skapar ett annat djup i ditt hem. Inomhusdörrar med fönster i har också blivit en återkommande trend under senare år – ett underbart attribut som fungerar i de flesta hem.

Fixa sekelskiftesstilen för varje rum

Låt stilen inspirera alla dina rum. En beige ton med klassiska trädetaljer kan göra den moderna sekelskifteskänslan i likväl kök och badrum, som hall eller i sovrum. Ett mönstrat kakel och fint trägolv i olika toner kan addera ytterligare känsla till ditt hem.

Vi älskar när denna klassiska stil får möta modernare nyanser! Äkta material, detaljrika paneler och små detaljer i metall gör stilen. Mer inspiration gällande inredning hittar du här.

Bilder: Pinterest