Wous News / Inredning

Organisera rätt i din garderob vid säsongsbyte

Planering och en logisk struktur är nyckeln till bra förvaring. Nu är det dags att plocka bort sommarkläderna och ta fram höst- och vinterkläderna. Hur ska man tänka vid säsongsbyte av kläder? Vi på Wous ska guida dig!

Mer innehåll efter annonsen:

Om våra annonser

Mer innehåll efter annonsen:

Om våra annonser

Nu är det dags att anpassa våra garderober och förvaringsutrymmen till en ny årstid igen. Bort med vår och sommar och in med höst och vinter. När du växlar garderob från säsong till säsong är det viktigt att du gör det organiserat och med en logisk struktur så du lätt hittar vad du söker när säsongen kommer åter. Vi ska tipsa om fyra steg på hur du kan gå tillväga för att få en så optimal förvaring som möjligt. 

Ställ dig frågan ”vad behöver du skapa förvaring för?”

Skapa en överblick på vad du behöver organisera och förvara och hur mycket det faktiskt är. I detta fall är det förmodligen vår- och sommarkläderna du ska skapa förvaring för. 

Skapa struktur – ”hur hör sakerna ihop?”

Skapa struktur genom att sortera upp efter någon gemensam nämnare. Några exempel är:

  • Användarfrekvens: hur ofta använder jag sakerna? De saker du använder oftare bör ligga mer lättillgängligt än saker du kanske inte använder förrän om ett halvår. 
  • Kategori: sortera efter kategori, dvs byxor, kjolar, blusar, klänningar, linnen för sig.
  • Färg: sortera efter färg så du lättar hittar om du är ute efter exempelvis en röd klänning till jul.

Hur mycket utrymme har du och kan du skapa mer?

Detta är en viktig fråga att förhålla sig till. Har du en vind eller källare är det perfekt att utnyttja de områdena. Har du inte det får man försöka pussla. Här är några tips på hur du på ett smart sätt använder varenda vrå till förvaring:

  • Använd dina resväskor som förvaring: har du skor eller jackor som är otympliga att packa är ett smart knep att använda dina tomma resväskor som förvaring. Det är plats som annars hade stått tomt.
  • Vacuumpåsar: att förvara dina kläder i vacuumpåsar är bra av flera anledningar. Dels tar det betydligt mycket mindre plats då man pressar ut luften ur påsarna, och dels för att lukten från exempelvis vinden inte kommer åt kläderna och sätter sig i tyget.

Något värt att tänka på innan du lägger undan kläderna är att alltid tvätta upp dem innan och se till att de är hela och rena. Behöver du rolla kläderna från hår eller ta bort sminkfläcken på kragen – gör det innan du packar ner. Detta för att du lätt ska kunna använda kläderna vid säsong igen. Ett tips är även att slänga ner en doftpåse i påsen/lådan du förvarar dina kläder i för att bibehålla en fräsch doft.

Märk upp!

Att märka upp förvaringsboxar, påsar och lådor är A och O när det kommer till att organisera rätt. Det är alltid lättare att ställa saker på rätt plats när det står vad de ska vara.

Det finns många fördelar med att organisera sin garderob. Det är mycket roligare att plocka upp plaggen när säsongen är här än att ha dem liggandes i garderoben hela tiden. Det ger en känsla av att plaggen känns som nya. Man får även automatiskt en överblick över hela sin garderob och inser snabbt vad man behöver införskaffa sig till den nya säsongen.