Wous News / Karriär

Aktier för nybörjare – därför ska du börja spara nu!

För många som inte är insatta i aktier och sparande kan börsvärlden anses som en läskig plats full av ovissheter och risker. Men det är inte sant – det är en plats full av möjligheter och en chans för dig att nå ekonomisk frihet. Vi hjälper dig att reda ut nybörjarmisstagen och vi har även intervjuat en sparekonom för att ge er de bästa tipsen.

Mer innehåll efter annonsen:

Om våra annonser

Ja, vi vet att orden sparande och aktier kanske inte får oss att hoppa högt av glädje och för många kan de vara kopplade till förvirring, okunskap och till och med oro. Men om vi säger så här: stuga på västkusten, mer tid till vänner och familj och ekonomisk frihet? Det låter mer lockande, eller hur? Många känner nog igen sig i att sparandet inte blir av för att man inte känner att de ekonomiska förutsättningarna finns eller att man är för ung för att behöva tänka på sånt. Helt fel! Oavsett om du sparar 100 kronor eller 10 000 kronor i månaden så kommer det göra stor skillnad för ditt framtida jag. Det viktigaste är ATT du sparar. Hur tidigt sparande kan generera miljoner i aktier och mycket mer får du svar på här nedan!

Sparekonomen – så ska du tänka!

Vi har pratat med Nicklas Andersson som är sparekonom på Avanza. Han ger oss sina bästa tips på sparande och hur man kan göra det roligt! 

Hur börjar man spara? Flera frågetecken dyker upp i huvudet när man tittar på alla tiotusentals aktier som finns och många tror att de behöver mer kunskap innan de ger sig ut på marknaden. Nicklas sticker hål på en av de största myterna direkt. 
– Bara börja! Säger han. De flesta tänker att de behöver kapital och kunskap innan de börjar men det är inte sant. Det bästa sparandet är det som blir av. Tänk på att vara ärlig mot dig själv och tänk på sparhorisont och syfte. Ju mer långsiktigt du tänker desto bättre är aktiemarknaden för dig, den största risken långsiktigt är att stå utanför. Hitta inspiration, fråga vänner, följ nyheterna, öppna ISK-konto, köp aktier eller fonder – bara börja! 

”De bästa affärerna görs oftast i jävliga tider!”

Nicklas bästa tips!

– Bara börja spara

– Var långsiktig

– Inga summor är för små att spara

– Risk och avkastning hör ihop

– Ha is i magen – de bästa affärerna görs oftast i jävliga tider!

Money makes money. And the money that money makesmakes money
Benjamin Franklin

Strategier och lösningar när man sparar i aktier

En enkel strategi är att alltid tänka långsiktigt, spara löpande och börja så tidigt som möjligt. Nicklas avråder att ha exempelvis pengar till en kontantinsats i aktier eftersom det är pengar du förmodligen tänkt använda inom en snar framtid. Han berättar även att Albert Einstein lär ha sagt att ränta på ränta-effekten är världens åttonde underverk och en av universums starkaste krafter. 

– Om du har ett sparande på 100 kr och en avkastning på 10 % så kommer du nästa år ha 110 kr i sparande, därefter kommer du ha 10 % avkastning på 110 kr och så vidare. Tänk snöbollseffekten. Den lilla snöbollen kommer växa sig större och rulla av sig självt nerför backen i sån fart att du inte kan springa ikapp. Exempelvis om du är 20 år idag och sparar 3000 i månaden under 45 är blir det ca 11,4 miljoner med ränta på ränta-effekten. Räknat på 7% i avkastning i snitt och oaktat inflationen (en lunch kommer inte kosta en hundralapp om 45 år).  Jämför med om du sparar i 25 år, då blir summan ca 2,4 miljoner. Därför är det viktigt att börja spara tidigt.

Finns det lösningar för den som inte vill eller hinner vara aktiv i sitt aktiesparande?

– Du behöver absolut inte vara aktiv i ditt sparande och du kan överlåta att någon annan letar upp guldkornen åt dig. Antingen via traditionella aktiefonder eller någon form av automatisk fondtjänst där du svarar på några frågor om syfte, sparhorisont och risknivå, sedan sköts sparandet automatiskt till en låg prislapp. Idag är alla aktieappar och tjänster väldigt smidiga – köp och sälj är bara ett knapptryck bort, så det har faktiskt aldrig varit enklare att komma igång och ta makten över sin ekonomi.

Kan aktier vara roligt?

Nicklas har även lösningar till dig som tycker att sparande gör dig gråhårig av tristess. Så här gör du sparande till något roligt! 

– Ha en form av aktiesparklubb – träffa väninnorna, ta ett glas bubbel och prata om sparande, utbyt erfarenheter och tips! Ta på dig börsglasögonen och titta på vilka produkter eller tjänster du eller dina vänner gillar. Kolla om företagen är noterade i börsen. Med lite intresse och omvärldsanalys kan du i framtiden tjäna bra pengar på företag du gillar. Speciellt om du är tidig på bollen. 

Kvinnor som sitter i en bar och pratar och dricker vin

Sist men inte minst – finns det någon gyllene regel? 

– Ja, faktiskt! Sprid ut dina risker och ha ca 10–15 aktier i 5–6 olika branscher för en bra balans i din portfölj. Jag råder även alla att titta på historiken. De affärer som gjorts i kraftiga nedgångar kommer hjälpa din aktieportfölj framåt när återhämtningen kommer. Våga köp i nedgång. Som sagt, de bästa affärerna görs oftast i de jävligaste av tider!

Vi hoppas du har fått lite inspiration och att du vågar ta klivet ut i aktiemarknaden redan idag!