Wous News / Karriär

Cristina Stenbeck – en av Sveriges mäktigaste affärskvinnor

Vi på Wous brinner för kvinnan i karriären och lyfter gärna prestationer inom näringslivet som gjorts av kvinnor. Cristina Stenbeck är en av dem!

Mer innehåll efter annonsen:

Om våra annonser

Cristina är dotter till en av Sveriges främsta affärsmän, Jan Stenbeck. Som 24-åring tog hon över sin pappas roll i familjebolaget Kinnevik när han hastigt gick bort 2002. Hon lämnade Kinneviks styrelse 2019. Ett år senare är hon investerare och styrelseproffs med flera hundra miljoner kronor investerade i startup-bolag. Hon tror på och investerar i unga, nyskapande företag och under 2020 började hon köpa mer aktier i Spotify och nu innehar hon närmare 45.000 aktier till ett värde av ca 115 miljoner. Minst sju av hennes ägande är helt, eller delvis grundade av kvinnor. Helt rätt, säger vi!

– Jag investerar gärna i konsumentinriktade bolag som har lyckats bygga ett community kring sin produkt och sitt varumärke, genom att tänka nytt och hela tiden sätta kunden i första rummet, säger Cristina i en intervju.

“Jag tror att varumärken som avspeglar värderingar som kunder vill identifiera sig med blir allt viktigare för att kunna bygga långsiktiga och globala bolag”

Bild från JU

År 2012 mottog Cristina Stenbeck Kungliga Patriotiska Sällskapets Näringslivsmedalj för framgångsrikt entreprenörskap som bidragit till svenskt näringslivs utveckling.

Nu fokuserar hon på att investera i unga företag som gärna är konsumentinriktade och bygger en community kring sitt varumärke. Cristina brinner för och vill lyfta företag som har stort kundfokus. Företag som bygger långsiktighet genom att varumärket avspeglar värderingar som kunder kan identifiera sig med. Bland andra har hon investerat i bolag som Estrid, Sniph och Voi. Hon sitter även i styrelsen för Spotify och Zalando.

Med andra ord en stark förebild inom svenskt näringsliv!