Wous News / Karriär

Kreativa utbildningar och kurser du inte visste fanns

Efter det längsta och mest inspirationsfattiga året sedan mannaminne är det väl dags för nya tag, eller vad säger ni? Drömmer du om ett annat jobb? Vill du utmana din akademiska sida? Eller är du en vinfantast och vill läsa en kurs om världens viner? Fortsätt scrolla för att hitta inspiration till spännande utbildningar och hitta kurser som du inte visste fanns!

Mer innehåll efter annonsen:

Om våra annonser

Kreativa utbildningar

Inredningsarkitekt

Om du älskade byggläget i Sims som yngre eller ofta finner dig själv dagdrömma om material, design och kulörer är detta yrke för dig. Här är det du som komponerar sinnesstämningen för ett rum med val av textilier, tapeter och möbler. En inredningsarkitekt tar även fram ritningar, modeller och beräknar offerter för varje uppdrag. De närmaste 5 åren beräknas konkurrensen på arbetsmarknaden var relativt låg eftersom det är ganska få som utbildar sig till inredningsarkitekt. Utbildningen hittar du hos HDK i Göteborg eller Konstfack i Stockholm. Liknande utbildningar hittar du även på Yrkeshögskolan och hos privata utbildningsanordnare. Genomsnittlig lön ligger runt 40 000 kr i månaden. 

Pssst… vill du läsa mer om inredningen kan du läsa vår intervju med inredaren Louise Hjorth här.

Mode och textil

Modeprogrammens Mecka finner du i staden Borås där bland andra modejättarna Nelly och Gina Tricot har sin bas. Här kan du läsa både kandidat- och masterprogram. Det finns ett stort utbud av utbildningar, allt mellan textilt management till modedesign och produktutveckling. Textilt management är för dig som vill arbeta med detaljhandelskoncept, hållbar utveckling och marknadsföring. Medan modedesign riktigt sig till dig som vill arbeta med designprocessen från idé till produkt. Om du känner att produktutveckling, innovativ design och utveckling av affärsidéer är mer din grej så är textil produktutveckling och entreprenörskap din nya utbildning.

Om du brinner för textil innovation är Högskolan i Borås för dig då de och Science Park samarbetar med Smart Textiles. Tillsammans utvecklar de smarta kläder som innebär att man kombinerar kläder med teknologi. Till exempel plagg som kan upptäcka sjukdomssymptom och strumpor som registrerar löpstegen för att förhindra eventuella skador. Lönen varierar beroende på vad du exakt kommer arbeta med men för en modedesigner är medellönen ca 40 000 kr i månaden. 

Visuell Kommunikation

Om du är en kreativ själ som gillar att kommunicera med visuellt innehåll bör du kolla in Visuell kommunikation. Det är ett kandidatprogram du läser i 3 år och efter studierna kan du arbeta som t.ex. visuell kommunikatör, grafisk formgivare och art director. Här är det visuella i fokus och du lär dig hur man på bästa sätt sänder ut ett budskap med foto, film och illustrationer. Efter utbildningen arbetar man oftast på en design- eller marknadsföringsbyrå. För den som inte nöjer sig finns möjligheten att studera vidare på ett masterprogram. Malmö universitet, Beckmans Designhögskola och Karlstads universitet är exempel på skolor som erbjuder utbildningar inom visuell kommunikation. På Göteborgs universitet finns även en kortare kurs för den som vill läsa Digitala verktyg för visuell kommunikation. Medellönen ligger runt 34 000 – 40 000 kr i månaden. 

Kurser som ligger i tiden

Nybörjarkurs i hållbarhet

Om du är nyfiken på klimatavtryck, hållbarhetsmodeller, jordens gränser och hur du på bästa sätt möter dessa utmaningar är denna distanskurs perfekt för dig. Här får du ta del av hållbarhetstänk på alla plan från lokalt till globalt. Kursen kommer beta av tunga ämnen som konsekvenser av vårt konsumerande, varför forskningen går isär och arbetet med klimatförändringar. Men trots är människan är orsaken till klimatförändring är människan också lösningen. Förändring startar med en innovativ idé. Kanske är du den som tar nästa kliv in i lösningen till en hållbar framtid? 

Klicka här för länk till hållbarhetskursen

Grundkurs i inredning

Har du hört talas om Feng Shui? Det är läran om hur du skapar harmoni och balans i ett rum och det är precis vad du kommer få lära dig här. Med hjälp av rätt möblering, färgsättning och ljussättning kan du skapa ett inspirerande hem. Vi säger inred för ditt välmående. Små medel som att ändra placering på din soffa eller byta plats på några tavlor kan göra gott för både din energi och sinnesstämning. Du som går i säljtankar av din bostad kan också dra nytta av denna kurs. Lär dig hur du på bästa sätt inreder din bostad inför försäljning och spara en peng på homestylingen. 

Klicka här för länk till inredningskursen

Måltidskunskap och värdskap inriktning dryckeskunskap, 7,5 hp

När vi återigen får samlas i större sällskap kan du med hjälp av denna kurs imponera med dina kunskaper om vin, sprit och öl. Du kommer läsa om olika druvor, vilka vinområden i världen som är de viktigaste och få en allomfattande kunskap om världens drycker. Visst känns det lyxigt att själv kunna handplocka det perfekta vinet till middagen utan att fråga om hjälp? 

Klicka här för länk till dryckeskursen

Kurser du inte visste fanns (distans)

Game of Thrones – studier av makt i George R.R. Martins verk, 7,5 hp

Har du någon gång velat briljera med dina Game of Thrones-kunskaper i den akademiska världen? Nu har du chansen! Linnéuniversitet i Växjö erbjuder en distanskurs där du studerar makt och maktordningar med hjälp av George R.R Martins bokserie. Vem kunde tro att maniskt serietittande kunde ge dig 7,5 högskolepoäng?

Klicka här för länk till kursen

Harry Potter och hans världar, 7,5 hp

Vi slänger oss tillbaka till den fiktiva världen och beger oss till Hogwarts. Du kommer studera allt om genusperspektiv och medieperspektiv till författarperspektiv. Hur författaren J.K Rowling har förmedlat sitt budskap till sina fans och deras uppfattning. Kursen täcker även Pjäsen Harry Potter och det fördömda barnet samt Fantastiska vidunder-filmerna som utspelar sig innan Harry Potters tid. Kursen kommer beröra ämnen som generationskonflikter och HBTQ-frågor.

Klicka här för länk till kursen


Lönestatistik är hämtat från framtid.se och allastudier.se

Samtliga bilder är från Pinterest