Wous News / Karriär

Tin-Tin från ESNY berättar om mäklaryrket

Att vara mäklare är inte ett vanligt kontorsjobb där du kommer vid 08.00 och checkar ut 17.00, utan här är du uppkopplad dygnet runt och förväntas svara på obekväma tider. Vi har träffat Tin-Tin af Burén som jobbat som mäklare på Eklund Stockholm New York i över tio år. Hon berättar om ESNY:s resa, utmaningen med att vara mäklare och vad som är viktigast att tänka på inför en visning.

Mer innehåll efter annonsen:

Om våra annonser

Mer innehåll efter annonsen:

Om våra annonser

Tin-Tin af Burén är mäklaren och trebarnsmamman som älskar variation och flexibilitet i vardagen. Hon kom in på mäklaryrket av en ren slump då en kompis till henne, som idag är delägare på ESNY, sa att hon borde bli mäklare. Tin-Tin började läsa på om yrket och kände igen sig i att vara väldigt driven och målinriktad, gilla variation och att träffa nya människor. Hon studerade på Malmö Högskola i två år och under tiden hon studerade, arbetade hon på Bjurfors i Stockholm.

”Det är viktigt att jobba med långsiktiga relationer då det är ofta det som lönar sig i mäklarbranschen.”

Fredrik Eklund hade en vision om att starta ett internationellt mäkleri och nätverk. Han såg ett gap i den svenska branschen och saknade en servicenivå som han var van vid ifrån sitt jobb som mäklare i New York City. Exklusiviteten som de ofta pratar om handlar inte om en specifik summa utan om en hög servicenivå. Fredrik ville även arbeta med co-working, att samarbeta mäklarfirmor emellan. Detta för att kunna marknadsföra varandras objekt och att det skulle vara lättare att hitta kunder. Istället för att se varandra som konkurrenter, skulle de se varandra som kollegor i branschen.

Tin-Tin blev en av tre som var med i starten och byggde upp ESNY från grunden.
– Vi blev stora väldigt fort och det är ju såklart Fredriks förtjänst som jobbat så hårt. Vi har vuxit jättemycket från att ha varit tre personer tills idag. Då Fredrik startade Eklund Stockholm New York bodde han redan i USA, men hade en önskan om att ha något som höll honom verksam ”hemma” i Stockholm. Han startade ESNY och var till en början otroligt engagerad på daglig basis, men när han såg att allt började ta fart, tog han ett steg tillbaks och lät oss andra komma fram, förklarar Tin-Tin.

– Jag har jobbat på ESNY i över 10 år nu och det har aldrig varit tråkigt. Många kollegor har kommit och gått vilket inte är konstigt då vi alla är egna, men jag trivs jättebra och det är ett väldigt bra betyg.

Att vara mäklare är tuffare än vad många tror och det kan bli många långa dagar och obekväma arbetstider. Men glädjen över yrket väger oftast tyngre än så.
– Det bästa med att vara mäklare är att man hela tiden träffar nya människor, den ena dagen är aldrig den andra lik och man får se nya inspirerade hem varje dag. Nackdelen är att du förväntas att alltid vara tillgänglig, även på kvällar och helger. Men så länge jag tycker det är roligt så väger det upp, säger Tin-Tin.

”Det bästa betyget en mäklare kan få är rekommendationer.”

Maximera försäljningen alla gånger
När det kommer till visningar så är stylingen alltid ett plus. Det är viktigt att tänka på att man säljer någons framtida hem, inte någons dåvarande hem. Att göra ett hem mindre personligt är ett smart drag vid en visning. Ta bort personliga saker, sovrummet ska inte vara ditt sovrum, det ska vara ett sovrum. Det ska heller inte vara inrett med för mycket saker för då kan objektet se mindre ut.

Tin-Tin tror att mäklaryrket kommer bli mer digitalt i framtiden, med mer visningar på film.
– Det är en utmaning och kan göra hela säljprocessen svårare då man inte får samma kontakt med kunden digitalt som på plats. Det går heller inte att visa ett objekt lika bra på film som i verkligheten då både känslan och helheten försvinner och det är svårare att läsa av kunden. 

“Syns man inte så finns man inte”

Vill du bli mäklare?
För dig som funderat eller funderar på att bli mäklare så är det viktigt att du tycker att mäklaryrket är roligt då du kommer jobba mycket kvällar och helger.
– Det är en balans i livet. Jag brukar lägga all min fokus på jobb under en period, sedan bromsar jag lite och fokuserar mer på mitt privatliv. Jag gasar och bromsar lite, det är mitt sätt för att få det att fungera långsiktigt, förklarar Tin-Tin. 

Ett bra tips är att fokusera på det du är bäst på och ta in hjälp till annat som behövs, exempelvis fotografera, inreda och det administrativa. Det är en kostnad till att börja med, men som kommer att löna sig i längden.

Om du vill läsa till mäklare kan du göra det på följande orter:

  • Malmö högskola 
  • Högskolan i Gävle
  • Högskolan i Halmstad
  • Högskolan Väst
  • Karlstads universitet
  • KTH
  • Luleå tekniska universitet

Lär känna Tin-Tin

Familj: Man och tre barn på 7 år, 4 år och 4 månader
Bor:
Djurgården, Stockholm
Intressen:
Att vara med familj och vänner, skidåkning och båtliv
Bästa minnet:
När jag fick mina tre barn
Reser helst till:
Utöver Alperna och Stockholms skärgård – Paris
När du kopplar av:
På en kobbe i Stockholms ytterskärgård
Din dröm:
Att ha ett långt och lyckligt liv