Wous News / Livsstil

3 lättlagade och ljuvliga recept med sötpotatis

Älskade sötpotatis! Den är inte bara god utan även fullproppad med vitaminer och antioxidanter som boostar ditt immunförsvar. Om du saknar inspiration till hur du kan tillaga sötpotatisen så har du hamnat helt rätt. Wous ger dig tre olika recept på lättlagade och supergoda sötpotatisrätter!

Mer innehåll efter annonsen:

Om våra annonser

Soppa gjord på sötpotatis

En god och enkel soppa slår aldrig fel och passar lika bra till varmrätt som förrätt. Om du älskar sötpotatis men har förätit dig på pommes, så är detta ett recept du måste testa om du vill vidga dina vyer. Lekande lätt att tillaga och ljuvligt gott!

Ingredienser, 4 portioner

800 g sötpotatis

8 dl vatten

1 msk olivolja

3 msk grönsaksfond eller kycklingfond

150 g fetaost

citronsaft från en halv citron, alternativt lime

0.5 tsk kajennpeppar

0.5 tsk svartpeppar

vitlöksklyftor

gul lök

3 msk olivolja

2 msk färsk mynta

1.5 tsk salt

Gör så här:

Skala och tärna sötpotatisen. Bryn lök och vitlök med olivoljan försiktigt i en kastrull. Häll i vatten, fond och sötpotatis och koka tills den har mjuknat i ca 15 minuter. Tillsätt tre fjärdedelar av fetaosten, citronsaft och kryddor. Mixa allting tills soppan är helt slät. Häll upp soppan i skålar och garnera med fetaost och mynta. Ät med ett gott bröd om du vill ha det lite matigare.

Rostad sötpotatis med fetaost

En härlig kombination mellan sött och salt. Det här receptet är löjligt enkelt och det bästa är att du i princip kan variera ingredienserna hur du vill efter smak och tycke. Här är en av våra favoritkombinationer!

Ingredienser, 1-2 portioner

1 Sötpotatis

Fetaost

Bacon (valfritt)

Olivolja

Flingsalt

Svartpeppar

Färsk persilja

Gör så här:

Skölj av och dela sötpotatisen på mitten. Olja in halvorna och lägg dom i en ugnssäker form, strö över lite flingsalt och in i ugnen på 200 grader i cirka 30 minuter. Ta ut sötpotatisen och ”mosa” upp innehållet med en gaffel. Lägg på så mycket fetaost du vill, krydda med svartpeppar, flingsalt och persilja. Strö över bacon för lite extra sälta om du känner för det. Sen in i ugnen igen en kort stund för att gratinera osten. Klart!

Ugnsstekt sötpotatis och kyckling med smak av paprika och vitlök

Allt-i-ett-plåt kan väl vara bland det bästa som hänt i matväg? Lyxigt, oändliga kombinationer och det går snabbt att tillaga. Det är bara att blanda samman det du tycker om och låta ugnen göra jobbet. Varför inte testa den här kombinationen ikväll?

Ingredienser, ca 4 portioner

Ca 1 kg benfri kyckling

2 sötpotatisar

Ruccola

Olivolja

1 msk honung

4 klyftor vitlök

1 msk paprikakrydda

2 tsk spiskummin

½ tsk chiliflakes

Citronsaft från 1 citron

Salt och peppar

2 msk sesamfrön

Knappt 1 dl soltorkade tomater och 2 tsk olja från burken

Fetaost

Gör så här:

Värm ugnen till 220 grader. Blanda ihop olivolja, honung, pressad vitlök, paprikakrydda, spiskummin, chiliflakes, citronjuice och lite salt och peppar. Låt kycklingen marinera i blandningen en stund för extra smak. Skär sötpotatisen i skivor, ringla olivolja över skivorna, strö på sesamfrön och salta och peppra. Tillsätt skivorna till kryddblandningen och kycklingen och blanda samman på en plåt med bakplåtspapper. Lägg på de överblivna skivorna från citronen på plåten. Rosta i ugnen i ca 40-45 minuter och mixa runt efter halva tiden för en jämnare yta. 

Medan ugnen sköter maten kan du mixa ihop ruccola, soltorkade tomater, olja från burken och salt och peppar. Toppa kycklingen och sötpotatisen med ruccolablandningen, fetaost och servera med en god sås. Bon appétit! 

Ladda upp med sötpotatis och laga din favorit, eller varför inte allihopa? Sätt guldkant på vardagen och prova en redan ikväll!

Bilder från Pinterest