Wous News / Livsstil

5 goda och nyttiga recept på rotfrukter

Rotfrukternas tid är nu och det bästa är att det inte bara är gott, utan även nyttigt. Vad passar då bättre än massa härliga recept med just rotfrukter. Här listar vi 5 goda och nyttiga recept, smaklig måltid!

Mer innehåll efter annonsen:

Om våra annonser

Mer innehåll efter annonsen:

Om våra annonser

Vi är många som älskar rotfrukter och nu är tiden inne att frossa i dessa härligheter. Och det bästa av allt, förutom att de är så gott, är att de också är superbra både för hälsan och för miljön.

Vi ska berätta varför. Morötter innehåller karoten som är ett förstadie till vitamin A. När det kommer till sötpotatis så har den ett högre innehåll av bland annat betakaroten och kalcium, medan vanlig potatis innehåller mer järn och vitamin C. Man kan säga att sötpotatis och potatis är ungefär lika nyttiga, fast på olika sätt. Rödbetan innehåller nitrat vilket i studier från Karolinska institutet har visat sig påverka syreupptagningen i kroppen. Väldigt bra när du till exempel ska ut och motionsträna. Rödbetan innehåller även kostfibrer som vi behöver av flera anledningar. Fibrer tar sig igenom kroppen oföränderliga och hjälper tarmarna att fungera normalt.

Rostad majs- och sötpotatissoppa

Genom att först rosta majs, sötpotatis, lök och vitlök i ugnen får soppan en fylligare smak. Toppa majs- och sötpotatissoppan med knapriga frön, mer majs och färsk koriander. Just goda toppings med olika konsistens är något som alla släta soppor vinner på!

Du behöver (4 portioner)

2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
350 g sötpotatis
450 g frysta majskorn
1 tsk malen koriander
2 msk rapsolja
1 röd chili
1 kruka koriander
1 l vatten
Salt och svartpeppa
r

Till servering
Rostade pumpakärnor och sesamfrön

Gör såhär:

  • Sätt ugnen på 250°C.
  • Skala lök, vitlök och sötpotatis. Skär i grova bitar och lägg i en ugnssäker form tillsammans med majs och koriander. Ringla över oljan och blanda runt. Rosta i mitten av ugnen ca 25 minuter. Sätt på grill/övervärme och låt stå ytterligare ca 10 minuter, tills ingredienserna börjar få färg och potatisen mjuknar.
  • Ta ut formen och lägg ca 1 dl majs (för 4 port) åt sidan. Häll resterande grönsaker i en kastrull.
  • Dela, kärna ur och hacka chilin. Plocka korianderbladen och spara till garnering.
  • Lägg korianderstjälkarna i kastrullen med chilin och vattnet. Mixa slätt med stavmixer. Koka upp. Smaka av med salt och peppar.
  • Till servering: Toppa soppan med majskorn, korianderblad, pumpakärnor och sesamfrön. Servera gärna med bröd.

Recept och bild av ICA

Spenatsallad med rödbetor, karamelliserade fikon och hasselnötter

Babyspenat är en bra bas i en matig och hälsosam sallad, dessutom enkelt att kombinera med andra grönsaker. Här karamelliseras färska fikon i pannan med lite lönnsirap och blandar i klyftade rödbetor, smulad fetaost och rostade hasselnötter. En riktig höjdarkombo som toppas med en pigg dressing.

Du behöver (4 portioner)

Spenatsallad
65 g babyspenat
4 färska fikon
1 msk lönnsirap eller honung
500 g förkokta rödbetor
1 dl rostade skalade hasselnötter
1/2 dl smulad fetaost
1/2 dl granatäppelkärnor


Dressing
1/2 msk lönnsirap
1 msk citronsaft
1/2 tsk finriven färsk ingefära
2 msk olivolja

Gör såhär:

  • Spenatsallad: Lägg upp spenaten på fat eller tallrikar.
  • Halvera fikonen, bred på lite lönnsirap på snittytan. Stek fikonen i en het panna med snittytan nedåt så att sirapen får en fin gyllenbrun färg.
  • Skär rödbetorna i klyftor.
  • Grovhacka nötterna. Strö fetaost, nötter och granatäppelkärnor över salladen.
  • Dressing: Blanda alla ingredienser till dressingen och ringla den över salladen och servera.

Recept och bild av ICA

Quinoa med rostade rotfrukter och hummus

Ja, här talar receptnamnet för sig självt! Rotfrukterna rostas i ugn, för att den perfekt sötman ska komma fram, och de passar underbart ihop med salladen gjord på quinoa, persilja, citron och olja. En klick hummus vid sidan av tillför krämighet till rätten.

Du behöver (4 portioner)

2 palsternackor (à ca 140 g)
3 morötter
150 g rotselleri
2 röda lökar
1/2 dl rapsolja
Salt och peppar
1/2 dl pumpakärnor
3 dl okokt quinoa
2 vitlöksklyftor
20 g färsk persilja
1 citron
65 g babyspenat
200 g hummus

Gör såhär:

  • Sätt ugnen på 225˚C.
  • Tvätta och skär palsternackor, morötter och rotselleri i mindre bitar. Skala och skär löken i klyftor.
  • Blanda rotfrukterna och löken på en ugnsplåt med hälften av oljan. Krydda med salt och peppar och rosta mitt i ugnen ca 20 minuter. Strö över pumpakärnorna de sista 5 minuterna.
  • Koka quinoan enligt anvisningen på förpackningen.
  • Pressa vitlöken i resten av oljan. Hacka och blanda ner persiljan, krydda med salt och peppar. Riv yttersta delen citronskalet och pressa saften ur citronen och blanda med oljan.
  • Blanda quinoan med rotfrukterna, löken, persiljeoljan och spenaten.
  • Servera quinoan med hummusen.

Recept och bild av ICA

Rostade rotfrukter med ostwurst

Detta är en allt-i-ugnen-rätt med härliga rotfrukter efter säsong. Morötter och potatis blandas med olja och timjan innan det är dags för ugnen. I 30 minuter ska de ligga och få färg innan paprika och den smakrika korven sällskapar. Till detta finns en smakrik kvargsås.

Du behöver (4 portioner)

4 morötter
900 g fast potatis
1/2 tsk timjan
2 msk olja
Salt och peppar
2 röda paprikor
2 förp ostwurst (à 240 g)
2 dl kvarg
2 msk ketchup
1/2 ask färsk gräslök (à 20 g)

Gör såhär:

  • Sätt ugnen på 225°C.
  • Skölj morötter och potatis och skiva i ca 1 cm tjocka skivor med skalet.
  • Blanda rotsakerna med timjan, olja, salt och peppar på en plåt. Rosta mitt i ugnen ca 30 minuter.
  • Dela, kärna ur och skär paprikan i stora bitar och skiva korvarna. Blanda det med rotsakerna på plåten när det återstår ca 10 minuter av tillagningstiden. Sätt tillbaka plåten i ugnen och tillaga ytterligare 10 minuter.
  • Blanda kvarg med ketchup och smaka av med salt och peppar.
  • Hacka gräslöken och strö över rotfrukterna precis före servering.
  • Servera rotfrukterna och korven med såsen.

Recept och bild av ICA

Rostade rotfrukter med äppelcrème fraiche

Rotfrukter är både billigt, gott och nyttigt. Rostade rotfrukter smakar himmelskt och om du dessutom serverar dem med en äppelcrème fraiche så blir det goda ännu godare!

Du behöver (4 portioner)

8 potatisar
4 morötter

2 palsternackor
4 – 6 rödbetor
2 rödlökar
2 vitlöksklyftor
2 1/2 msk rapsolja
Salt och peppar
3 kvistar rosmarin


Äppelcrème fraiche
1 litet äpple
2 dl lätt crème fraiche
1 – 1 1/2 msk riven pepparrot
2 msk hackad persilja

Gör såhär:

  • Sätt ugnen på 225°C.
  • Rotfrukter: Skölj potatisen, låt skalet vara kvar. Skala morötter, palsternackor, rödbetor, lök och vitlök. Skär allt utom vitlöken i halvor eller klyftor. Lägg på en plåt. Pressa vitlöken och blanda med oljan, ringla över rotfrukterna och blanda om. Strö över salt och peppar. Lägg på några kvistar rosmarin.
  • Sätt in mitt i ugnen 25-30 minuter eller tills rotfrukterna är mjuka.
  • Äppelcrème fraiche: Skär äpplet i tunna strimlor, blanda med crème fraiche, pepparrot och persilja. Smaka av med salt och peppar.
  • Servera rotfrukterna med äppelcrème fraiche och ett par skinksmörgåsar.

Recept och bild av ICA