Wous News / Livsstil

7 mysiga spa i Sverige – från norr till söder

Längtar du efter att komma iväg och få koppla av för en stund? Du behöver inte lämna Sverige för att få en mysig helg. Ett besök på ett av Sveriges alla spa är en perfekt staycation aktivitet. Här tipsar vi om 7 mysiga spaanläggningar från norr till söder.

Mer innehåll efter annonsen:

Om våra annonser

Vi börjar i norr där KUST Hotell och Spa i Piteå är så mycket mer än norra Sveriges nya designhotell, det är en upptäcktsresa längs Piteälven. På åttonde våningen finner du hotellets spa på 500 kvadratmeter både ute och inne med fantastisk utsikt över både älv och skog. Här möts du av både varmt och kallt, allt för att bjuda dig på en fysisk och sinnlig naturupplevelse. Du rör dig från isande vatten till bastuhetta. Från energilös och stressad till lugn och utvilad. 

Vi styr kosan söderut och stannar till i Västerås och The Steam Hotel. Hotellet som från början var ett gammalt ångkraftverk från 1917 är nu omgjort till ett industriromantiskt spahotell där råa material som sten, metall och betong står i centrum. Det 18 våningar höga tegelbyggnad erbjuder ett stort ångspa, inomhuspool, vinterträdgård, takterrass och utomhuspool som ger dig en avkopplande stund med utsikt över Mälaren. Det två restaurangerna serverar kulinariska och visuella upplevelser som pricken över i:et.

När vi ändå är i Stockholmstrakten stannar vi kvar och tar oss 20 minuter utanför Stockholm city till Nacka och det japanska badhotellet Yasuragi. Här öppnas en helt annan värld där du, med utsikt över Stockholms skärgård, kan njuta av varma källor, avkopplande behandlingar, harmonisk miljö och japansk gastronomi. Det som gör Yasuragi lite extra trevligt är att alla får likadana badkläder och att alla äter middag i likadana morgonrockar, hur avkopplande?

Vi åker längre ner i vårt avlånga land och stannar till ett par mil söder om Jönköping utanför den lilla orten Hok. Här finner du en herrgård med historier från 1300-talet, nämligen Hooks Herrgård Spa och Fitness. Här kan du koppla av i den 1300 kvadratmeter stora spaanläggningen både inomhus och utomhus, varva spa-besöket med en golfrunda, ett gymbesök eller en promenad i den småländska skogen. I spaanläggningen finner du upplevelseduschar, fotbad, hydromassagepool och kneipp där du går i en pool med omväxlande vatten från varmt till kallt. 

Styr vi kosan väster ut hamnar vi i Sveriges näst största stad, nämligen Göteborg och Sankt Jörgen Park. Här är en plats som ger ny energi med total avkoppling – eller påkoppling. Hitta lugnet i spaavdelningen med krossad is efter en het bastu, stunder av stillhet efter flödet genom poolen eller gungandet i Swaybädden. Ta en omgång på gymmet eller på padelbanen, eller slå ett slag på golfbanan innan middag i en av de fyra smakrika restaurangerna. 

Längre ner på västkustens pärlband ligger Varberg och Varberg Stadshotell och Asia Spa. Asia Spa ligger högst upp i hotellet, med en spektakulär utsikt över Varbergs fästning, havet och småstadsidyllen. Här är det hämtat det bästa från Asien och flera österländska filosofier och skapat en helt egen värld för välbefinnande och njutning.

Sist ut på resan genom Sverige hamnar vi i Tvååker, något längre in i landet mellan Varberg och Falkenberg. Ästad Vingård är en av Sveriges största vingårdar som ligger vackert beläget i naturreservatet och Åkulla Bokskogar. Här bor du i rum med en lantlig norsk känsla där varje rum är utrustat med en egen bastu. Utöver att basta på rummet kan du bada badtunna, basta i undervattensbastun, simma i kristallklart källvatten eller ta en lugn promenad i spa-byn. 

Det finns otroligt många fler spaanläggningar runt om i vårt vackra land och oavsett vilket spa du än väljer att koppla av på är vi säkra på att ny energi kommer att samlas och stressen du hade i kroppen är helt borta. 

Alla bilder är tagna från respektive hotells hemsida.