Wous News / Livsstil

Ästad Vingård – Koppla av mitt i den halländska skogen

Mer innehåll efter annonsen:

Om våra annonser

Foto: Kristian Sahlberg

Ästad Vingård ligger mitt i de vackra naturreservatet, Åkulla Bokskogar mellan Varberg och Falkenberg en bit från havet. Vägen fram till vingården blir smalare ju närmare man kommer och naturen blir mer magisk med olika vattendrag, sjöar och en kuperad miljö. Åstad Vingård drivs av tre syskon och är en av de större i Sverige som odlar ekologiska druvor.

Bakom hela verksamheten drivs Ästad Vingård av syskonen Linda, Mattias och Daniel som tog över gården efter sina föräldrar. Intresset för mat och vin har de gemensamt, så drömmen till att börja odla på markerna igen var inte lång för syskonen. De hittade tillbaka till släktgårdens lantbruk som blev Ästad Vingård.

Att besöka Ästad Vingård är en upplevelse från att bara få vandra runt bland alla olika trevliga hus till känslan att man är på en Vingård i Sverige. På området finns vineriet där vinet produceras. Här odlas druvan Solaris som man har i vita viner, gärna i ett mousserande vin. Vingården har nu även utökat vinodlingen med att odla Chardonnay och Pinot Noir närmare kusten, som ett experiment. Målet är att göra större kvantiteter vin i framtiden och dessutom att få större variation på druvorna, så att gästerna kan prova svenska viner från samma producent, men med olika växtplatser och karaktär. Vi hoppas också att Chardonnay och Pinot Noir kommer trivas i värmen från havet. Vi rekommenderar deras vinguidning och vinprovning med deras kunniga personal inom ämnet. I dagsläget finns bara vinerna att köpa på Ästad Vingård.

Vad kan man göra på Ästad Vingård?

Kring Ästad Vingård finns många olika vandringsleder, ca 66 kilometer i tolv olika naturreservat och oavsett hur van vandrare man är, så passar det för alla. Det finns olika typer av vandringsleder och givtervis finns det olika vandringspaket på Ästad Vingård. En perfekt kombination med vandring på dagen, en avkopplingstund i deras spa och en avslutning på kvällen med en god middag. Förutom att maten är gudomlig så är restaurang Äng och deras grönsaksodling kravmärkta med två stjärnor. Just nu byggs ett nytt hus som ska bli restaurang ÄNG. Med en egen och större byggnad, får dom bättre förutsättningar för att utveckla sin restaurangupplevelse till nya nivåer.

På Ästad Vingård är det viktigt att tänka klimatsmart. Elektriciteten som de köper in är grön el och nu bygger dom en solcellsanläggning för att bli ännu mer hållbara. Kör du som gäst elbil kan du ladda fordonet enkelt i en av deras laddstolpar.

På gården finns även Sinnenas Spa. Från början rörde det sig om en mindre spaträdgård, men 2020 har spat byggts ut med en komplett inomhusdel, och blivit en för avkoppling och nya intryck för gårdens besökare. Inspirationen är hämtad från naturreservaten Åkulla Bokskogar. Autentiska platsljud har spelats in i skogarna och de unika dofterna som skapats tillsammans med doftexperter är inspirerade av den lokala naturen.

Hur ser framtiden ut?

Vi fick en stund med hotellchefen, Edvin Elhag. 

Vad har ni för mål med Ästad Vingård?

  • Vårt stora fokus är mousserande vin och vi vill göra ett så bra mousserande vin som möjligt, som dessutom håller internationell klass. Målet är att dela med oss av vårt intresse för vin, mat och smakupplevelser till våra gäster och samtidigt ge dem chansen att koppla av när de tar sig tid att besöka oss.

 Ni säljer inget vin än. När är tanken att ni ska börja sälja första vinet?

  • Målet är först och främst att göra större kvantiteter och fler viner till våra besökare på gården. Vi vill värna om upplevelsen att besöka platsen där druvorna odlas. Den dagen vi får ett överskott på vin kommer vi leta efter alternativa försäljningskanaler som kanske Systembolaget, restauranger eller export. 

Vad kommer hända mer på vingården framöver? Kommer det finnas möjlighet att få behandlingar?

  • Nu kommer som sagt Restaurang ÄNG öppna under 2022. Vi kommer även under våren att öppna våra nyrenoverade gårdsrum där samtliga rum har egen bastu på rummet. Sinnenas Spa är även förberett för att erbjuda behandlingar, men med tanke på omständigheterna har vi bromsat behandlingarna tills dess att vi kan träffas som vanligt igen.

“Målet är att dela med oss av vårt intresse för vin, mat och smakupplevelser till våra gäster och samtidigt ge dem chansen att koppla av när de tar sig tid att besöka oss”

Har ni inte redan varit på Ästad Vingård rekommenderar vi det starkt – En egen avkopplande oas mitt i den halländska skogen.