Wous News / Livsstil

Baka med saffran – 7 recept

Att saffran kallas för röda guldet är vi inte förvånade över. För hur gott är det inte att blanda i saffran i både matlagning och bakningen? Framförallt ger det en extra julkänsla nu när julen börjar närma sig. Här listar vi 7 recept på bakverk innehållande saffran. Baka med kärlek!

Mer innehåll efter annonsen:

Om våra annonser

Mer innehåll efter annonsen:

Om våra annonser

Saffranssnittar

Att bjuda på småkakor till jul är uppskattat av både släkt och vänner, speciellt om kakorna har fått smak av julens kryddor. Saffranssnittarna bakas precis som andra klassiska snittar men med skillnaden att du tillsätter saffran i degen. En liten twist som ger mycket smak och färg.

Du behöver (ca 20 st)

100 g smör
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1/2 g saffran
2 msk mörk sirap
2 1/2 dl vetemjöl (2 1/2 dl mjöl motsvarar 150 g)
1 tsk bakpulver

Gör såhär:

  • Sätt ugnen på 175°C.
  • Rör smör, socker, vaniljsocker, saffran och sirap smidigt. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner i smeten och arbeta ihop till en deg.
  • Dela degen i 2 delar (för 20 st) och rulla ut till längder, ca 40 cm långa. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och platta till dem.
  • Grädda mitt i ugnen ca 12 minuter. Låt kakorna svalna ca 5 minuter och skär dem sedan på snedden.

Recept och bild av ICA

Silviakaka med saffran

Silviakaka kallas ibland för solkaka och den här silviakakan, med saffran, gör verkligen det namnet rättvisa. Här får du ett recept på en klassisk kaka med modern touch av saffranskryddan. Silviakakan med saffran gör du enklast i en långpanna. Och det behövs, för den kommer ha en strykande åtgång, det lovar vi.

Du behöver (ca 30 bitar)

6 ägg
6 dl strösocker
3 förp saffran (à 1/2 g)
6 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
3 dl vatten
2 msk smör (till formen)

4 dl rostade kokoschips (kokosflakes)

Gör såhär:

  • Sätt ugnen på 175°C.
  • Kaka: Vispa ägg, socker och saffran pösigt i en bunke. Tillsätt mjöl, bakpulver och vatten och rör snabbt ihop till en smet.
  • Klä en långpanna eller form, storlek ca 41×36 cm, med bakplåtspapper och smörj pappret med smör. Häll ut smeten i pannan.
  • Grädda kakan längst ner i ugnen ca 25 min. Låt kakan kallna i långpannan.
  • Glasyr: Smält smöret i en kastrull. Tillsätt sockret och låt det puttra på låg värme i 1 minut. Ta av kastrullen från spisen. Tillsätt vaniljsocker och äggulor. Vispa ihop till en slät smet och värm smeten under omrörning tills första bubblan syns.
  • Häll ut glasyren på kakan och bred slätt med en slickepott.
  • Garnering: Strö över kokoschips och låt glasyren stelna, ställ gärna kakan i kylskåpet. 
  • Skär kakan i rutor med en vass kniv.

Recept och bild av ICA

Saffransmuffins

Vad passar bättre att servera på en julfika eller ett glöggmys än saffransmuffins? Detta är det perfekta fikabrödet för alla som älskar muffins och saffran.

Du behöver (ca 10 st)

150 g rumstempererat smör
2 dl strösocker
2 ägg
1 tsk vaniljsocker
1/2 g saffran
1/2 dl mjölk
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
10 stora muffinsformar

Gör såhär:

  • Sätt ugnen på 200°C.
  • Vispa smör och socker vitt och pösigt, gärna med elvisp. Rör i äggen, ett i taget. Rör ner vaniljsocker, saffran och mjölk. 
  • Blanda mjöl och bakpulver. Vänd ner mjölblandningen i smeten.
  • Fördela smeten i muffinsformarna.
  • Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter.

Recept och bild av ICA

Veganska saffransbullar med vanilj

Vill du fira en vegansk jul? Dessa saffransbullar har en ljuvlig smak av både saffran och vanilj och passar fint på en vegansk julfika. 

Du behöver (ca 30 st)

150 g mjölkfritt margarin
2 förp saffran (à 1/2 g)
5 dl havredryck (1,5%)
50 g färsk jäst
1 1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
ca 15 dl vetemjöl (15 dl motsvarar ca 1020 g)

Fyllning
200 g rumsvarmt mjölkfritt margarin
1 1/2 dl strösocker
4 tsk vaniljsocker


Pensling
1/2 dl havredryck

Gör såhär:

  • Smält margarinet med saffranet. Tillsätt havredrycken och värm degspadet till 37°C.
  • Rör ut jästen i lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, socker och salt. Arbeta in nästan allt vetemjöl och arbeta degen 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand. Låt den jäsa under bakduk 30-45 minuter.
  • Fyllning: Rör margarin, socker och vaniljsocker smidigt.
  • Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Knåda eventuellt i resten av mjölet och dela degen i 2 delar (för 30 bullar).
  • Kavla ut varje del på mjölad arbetsbänk till en rektangel ca 30×55 cm. Bred på fyllningen. Vik degen dubbel på längden, tryck till den lätt med handen. Skär 2-3 cm breda remsor, dela dem på mitten men låt dem sitta ihop i övre kanten (som ett byxben) tvinna benen och sno ihop till en knut.
  • Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper. Täck dem med en bakduk och låt jäsa ca 30 minuter.
  • Sätt ugnen på 250°C.
  • Pensling: Pensla bullarna med havredryck och strö på pärlsocker.
  • Grädda bullarna mitt i ugnen ca 8 minuter. Låt dem svalna på galler övertäckta med bakduk.

Recept och bild av ICA

Fryst cheesecake med saffran

Godaste juldesserten gjord på saffransfärskost med syrlig apelsin och botten av digestivekex. Toppa den gyllengula cheesecaken med färska fikon och smulade digestivekex. Perfekt att göra dagen innan festen och förvara i frysen.

Du behöver (ca 10-12 bitar)

200 g digestivekex (+ ev extra till garnering)
100 g smält smör
300 g färskost (av cream cheese-typ)
3 äggulor
3 äggvitor
1 1/2 dl strösocker
1 tsk finrivet apelsinskal
1 msk färskpressad apelsinjuice
1/2 g saffran
3 dl vispgrädde
4 färska fikon

Gör såhär:

  • Mixa digestivekex och blanda med smält smör. Tryck ut i botten av en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter (för 10-12 bitar).
  • Vispa färskost, äggulor, strösocker, finrivet apelsinskal, färskpressad apelsinjuice och saffran till en fluffig smet.
  • Vispa äggvitor fluffigt i en bunke och vispgrädde fluffigt i en annan bunke. Vänd ner grädden i färskostblandningen.
  • Vänd sedan ner äggvitorna. Häll smeten i formen och frys minst 6 timmar.
  • Toppa med skurna fikon och smulade digestivekex.

Recept och bild av ICA

Saffranskladdkaka med crème fraiche- frosting och granatäpple 

En perfekt saffranskladdkaka som har allt! Denna magiska kladdkaka med saffran och vit choklad toppas med en fräsch crème fraiche-frosting och syrliga, saftiga granatäppelkärnor. Baka den till nästa adventsfika eller glöggmingel!

Du behöver (ca 10-12 bitar)

Smör till formen
Mjöl till formen

150 g vit blockchoklad
150 g smör
1 paket saffran (à 1/2 g)
2 dl strösocker
1 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
3 ägg


Frosting
2 dl crème fraiche
1/2 dl florsocker
1/2 tsk vaniljsocker


Granering
Granatäpple

Gör såhär:

  • Sätt ugnen på 175°C.
  • Smörj och mjöla en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter (för 10-12 bitar). Smält choklad och smör i en skål över vattenbad. Rör ner saffran. Låt svalna lite.
  • Blanda de torra ingredienserna och rör ner i chokladsmöret. Tillsätt ägg och blanda till en slät smet. Häll smeten i formen. Grädda mitt i ugnen 23–25 minuter. Låt svalna helt.
  • Frosting: Vispa crème fraiche, florsocker och vaniljsocker till en fast kräm och bred över den kalla kakan.
  • Garnering: Toppa med granatäppelkärnor.

Recept och bild av ICA

Kokostoppar med saffran och apelsin

Kokostoppar med julig touch! Här har vi lyxat till de redan goda, kända kokostopparna med apelsin och saffran. Kokos, som påminner om utländska öriken, och saffran, som påminner dig om julen, i samma tugga!

Du behöver (ca 20 st)

50 g smör eller margarin
1/2 g saffran
rivet skal av 1/2 apelsin
2 ägg
1 1/2 dl strösocker
200 g kokos

Gör såhär:

  • Sätt ugnen på 150°C.
  • Smält matfettet. Stöt saffranet med t ex en mortelstöt på påsen. Blanda ner saffran och apelsinskal i matfettet och låt svalna.
  • Rör ihop ägg och socker i en bunke. Blanda ner kokos och matfettet. Låt smeten svälla ca 10 minuter.
  • Klicka ut smeten till toppar på en plåt med bakplåtspapper.
  • Grädda mitt i ugnen 20-25 minuter.

Recept och bild av ICA