Wous News / Livsstil

Höstens godaste grytor

Temperaturen börjar sjunka, mörkret lägger sig som ett täcke tidigare och tidigare för var dag, och det är äntligen dags för mer tid i köket. Snabblagad kycklinggryta eller ett mustigt långkok med kött och rotfrukter? Den stora grytsäsongen är äntligen här!

Mer innehåll efter annonsen:

Om våra annonser

Mer innehåll efter annonsen:

Om våra annonser

Med hösten följer goda och värmande grytor och gör den mörkare tiden något enklare. Grytor passar dessutom perfekt att ha med i matlådan, och blir ofta mer smakrika ju längre den får stå. Vi listar våra favoriter när det kommer till höstiga grytor.

Mustig kyckling- och bacongryta med champinjoner

Letar du efter en ny och snabblagad hösträtt har du här en mustig kycklinggryta. Den strimlade kycklingen blandas med bacon, stekta champinjoner och rödvinssås. Serveras med fördel tillsammans med nykokt ris och hackad persilja.

Du behöver (2 port)

2 port ris
250 g champinjoner
140 g tärnat bacon
300 g strimlad kycklingfilé
1 tsk smör
Salt och peppar
1 dl vatten
2 dl rödvinssås
1/2 ask färsk persilja (à 20g)

Gör såhär:

  • Koka riset enligt anvisningen på förpackningen
  • Ansa och skär champinjonerna i halvor. Stek dem och baconet i en stekpanna. Lägg upp på en tallrik.
  • Stek kycklingen i smöret och krydda med salt och peppar. Rör i svampfräset, vattnet och såsen. Sjud ca 5 minuter.
  • Hacka persiljan och rör i grytan. Servera med riset.

Recept och bild av ICA

Saffransdoftande linsgryta med potatis

En traditionell linsgryta från Baskien med smak av saffran, timjan och fänkål. Låt grytan puttra tills smakerna gift sig och servera i djupa skålar med en klick smetana och en bit varm baguette.

Du behöver (4 port)

Linsgrytan
1 gul lök
1 fänkål
2 bakpotatisar
1 msk olja
2 dl torra röda linser

1/2 g saffran
5 dl vatten
2 dl vitt matlagningsvin
390 g krossade tomater
1 grönsaksbuljongtärning
1/2 tsk torkad timjan
1 tsk salt

Vitlökskrämen
1/2 förp persilja (à 20 g)
1 vitlöksklyfta
2 dl smetana
Peppar

Gör såhär:

  • Gryta: Skala och hacka löken. Ansa och strimla fänkålen. Skala och skär potatisen i små bitar.
  • Hetta upp oljan i en gryta och stek grönsakerna med linser och saffran 3–4 minuter. Tillsätt resten av ingredienserna.
  • Koka upp och sjud under lock ca 25 min. Späd eventuellt med mer vatten.
  • Hacka persiljan.
  • Vitlökskräm: Skala och riv vitlöken och blanda med smetana. Smaka av med salt och peppar.
  • Toppa grytan med persilja.
  • Servera linsgrytan med baguette och vitlökskräm.

Recept och bild av ICA

Vegetarisk bourguignon 

Denna rödbetsbourguignon är värmande, mustig och alldeles alldeles underbar! Det är en vegansk bourguignon, som serveras tillsammans med ett krämigt veganskt potatismos med jordärtskocka.

Du behöver (4 port)

4 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
500 g rödbetor
3 stora morötter
1 palsternacka
3 msk olja

1 tsk torkad timjan
3 msk tomatpuré
1 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar
2 1/2 dl rött vin
2 grönsaksbuljongtärning
6 dl vatten
3 lagerblad
4 portabellosvampar
1 msk majsstärkelse
Färsk timjan till servering

Gör såhär:

  • Skala lök, vitlök och rotsaker. Hacka lök och vitlök. Skär rotsakerna i mindre bitar.
  • Fräs lök, rotsaker, timjan och tomatpuré i oljan i en stor kastrull eller gryta på medelvärme ca 5 minuter. Krydda med salt och peppar.
  • Tillsätt vin, buljongtärningar, vatten och lagerblad. Låt koka på medelvärme under lock ca 45 minuter, tills rotsakerna är mjuka.
  • Skär portabellon i stora bitar och tillsätt i grytan, låt koka ytterligare 5–10 minuter. Blanda majsstärkelsen med kallt vatten och rör ner i grytan.

Recept och bild av ICA

Lyxig kalops med mormorskokta morötter

Grytornas gryta och kryddornas krydda – det vill säga kalops och kryddpeppar som sätter den så typiska smaken. Det blir såsigt, vilket passar fint till mormorskokta morötter, alltså morötter som kokas sönder med lök och gafflas med smör.

Du behöver (storkok – 10 port)

Gryta
2 kg högrev i bit
4 gula lökar
4 morötter (4 morötter motsvarar ca 350 g)
2 msk smör
2 msk rödvinsvinäger
1 msk tomatpuré
2 dl rött vin

2 msk japansk soja
1 l kalvbuljong eller vatten + fond (till 1 l vatten behövs 4 msk konc kalvfond)
20 kryddpepparkorn
4 vitpepparkorn
3 lagerblad
Majsstärkelse
Salt


Mormorskokta morötter
800 g morötter
1 skalad gul lök
2 msk smör
Salt

Gör såhär:

  • Gryta: Skala lök och morot. Skär i grova bitar. Skär högreven i ca 3 x 3 cm stora tärningar.
  • Fräs lök och morot i smör i en stor kastrull, tills löken mjuknar. Tillsätt vinäger och tomatpuré och låt koka in. Tillsätt sedan vin, soja, buljong eller kalvfond och vatten. Låt sjuda på svag värme medan köttet bryns.
  • Bryn köttet i smör i omgångar. Lägg ner det i kastrullen.
  • Tillsätt pepparkorn och lagerblad. Låt koka upp och skumma av.
  • Koka på svag värme under lock tills köttet är mört, ca 2 timmar.
  • Mormorskokta morötter: Skär morötter och gul lök i mindre bitar. Koka sönder i lättsaltat vatten, 25–30 minuter. Häll av vattnet. Gaffla sönder morötter och lök tillsammans med smör. Smaka av med salt.
  • Lyft upp kött och grönsaker. Smaka av såsen med salt och red med majsstärkelse blandad med lite kallt vatten till önskad tjocklek. Lägg tillbaka kött och grönsaker i såsen. Servera med mormorskokta morötter.

Recept och bild av ICA

Fläskfilégryta med champinjoner

Ibland duger bara en klassiker! Då är en god gryta med fläskfilé ett säkert val. En fläskfilégryta med svamp är krämig och mustig – precis vad man kan längta efter en trött vardagkväll. Servera den rykande varm med ris eller potatis.

Du behöver (4 port)

500 g fläskfilé
2 msk smör

Salt och peppar
1 gul lök
250 g champinjoner
2 tsk tomatpuré
1 hönsbuljongtärning
3 dl vispgrädde
2 dl mjölk
2 msk soja
2 tsk dijonsenap
1 tsk majsstärkelse

Gör såhär:

  • Skär fläskfilén i strimlor och bryn i hälften av smöret och salta och peppra. Lägg upp på en tallrik.
  • Skala och hacka löken. Ansa och dela svampen. Bryn lök och svamp i en stor gryta i resten av smöret. Tillsätt tomatpurén mot slutet och låt bryna någon minut under omrörning.
  • Smula ner buljongtärningen och rör i grädde och mjölk, låt koka upp. Smaka av med soja och senap, salt och peppar. Rör ut majsstärkelsen i lite vatten och rör ner. Vänd ner köttet i grytan och låt den bli varm.

Recept och bild av ICA

Svart böngryta med korv och bakat ägg

En mer matig variant av den mexikanska rätten huevos rancheros. Äggen knäcks försiktigt ner och får gå klart i grytan. Med smak av spiskummin och koriander blir böngrytan en smakrik fullträff.

Du behöver (4 port)

1 förp kokta svarta bönor (à 190 g)
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
300 g chorizo eller annan smakrik korv
2 msk olivolja
1 tsk malen spiskummin
1 tsk malen koriander
2 dl frysta majskorn
1 förp krossade tomater (à 390 g)
1 dl vatten
1/2 tsk salt
2 krm peppar
4 ägg
1 dl hackad koriander

Gör såhär:

  • Häll av, skölj och låt bönorna rinna av.
  • Skala, dela och hacka lök och vitlök. Skär korven i skivor.
  • Fräs lök och vitlök i oljan i en stekpanna tills den mjuknar. Tillsätt korv, spiskummin och malen koriander och fräs ytterligare några minuter.
  • Tillsätt bönorna, majs, tomater och vatten. Låt grytan koka ihop ett par minuter. Smaka av med salt och peppar.
  • Knäck försiktigt i äggen en bit från varandra och sätt på lock. Låt sjuda tills gulorna precis stelnat, ca 5 minuter. Salta och peppra på äggen och strö över koriandern.

Recept och bild av ICA