Fler nyttiga alternativ till kaffekoppen
7 september 2020
Kaffe i all ära, men något gott till kaffet är pricken över i:et. Vi på Wous tipsar om enkla, goda och nyttigare recept som passar perfekt till kaffestunden. Njut!
Hemmagjorda energibars
Perfekt alternativ till kaffet om du är sugen att tugga på något.
Du behöver:
Granolamüsli
Nötter
Torkad frukt
Ägg
Gör såhär:
Blanda osötad granolamüsli med ägg och vatten så att det blir en smet. Häll smeten på ett bakplåtspapper, gärna med lite extra nötter och torkad frukt. Sätt in plåten i ugnen på 200 grader i 5–10 minuter. Skiva eller bryt den stelnade smeten så att det blir som en bar.
Avokado- och chokladkulor
Att använda avokado är ett bra alternativ om man vill skippa grädde. Dessa avokado- och chokladkulor blir härligt chokladiga och krämiga!
Du behöver:
1 mogen avokado
100 gram mörk choklad
1 krm vaniljpulver
1,5 msk kakao
Gör såhär:
Börja med att mosa avokadon. Smält sedan chokladen sakta. Rör ihop avokado, kakao och vaniljpulver med chokladen. Ställ smeten i kylen i cirka en timme. Rulla smeten till små kulor och sedan i kakao. Förvaras i kylskåp upp till 2–3 dagar. Går även utmärkt att frysa in!
Dadelbollar
En nyttigare variant av den klassiska chokladbollen.
Ca 20 st
Du behöver:
16 dadlar
4 dl havregryn
1 dl kokos
2 msk kakao
1 dl kokosolja
2–4 msk kaffe (ev lite vatten)
Gör såhär:
Ta ut kärnorna ur dadlarna och lägg dem i en skål. Mixa sedan sönder dadlarna ihop med havregrynen till en kladdig massa. Använd en mixerstav eller hushållsmaskin med knivar. Tillsätt sedan kokos, kakao, kokosolja, salt och kaffe, lite i taget (efter smak och lagom konsistens). Fortsätt mixa ihop allt till en kladdig smet som det går att rulla bollar av, som du sedan rullar i kokos. Om smeten är för torr kan du tillsätta lite vatten eller mer kaffe så bollarna blir kladdigare och kokosen fäster bättre. Förvara bollarna i kylen eller frys in dem och ta fram vid behov. Njut!
Bananbröd
Ett smakrikt och mättande bröd för dig som vill ha något matigare till kaffet.
1 bröd
Du behöver:
2 st mogna bananer
2 dl havregryn
4 dl vetemjöl
1 dl solrosfrön
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
2,5 dl fil eller kvarg
0,5 dl flytande honung
Gör såhär:
Sätt ugnen på 200° och smörj bakformen. Skala och mosa bananerna. Blanda de torra ingredienserna vid sidan om, inklusive solrosfröna. För ett grövre bröd kan hälften av vetemjölet bytas mot grahamsmjöl. Rör sedan ner kvarg, honung och den mosade bananen. Häll ner smeten i bakformen och grädda i ugnens nedre del i cirka en timme. Ta ut brödet ur formen och låt svalna på ett galler.