Wous News / Livsstil

Odla rätt i vår – 6 odlingstrender att spana in

Vi alla känner lite extra glädje nu när vårstrålarna börjar titta fram bakom den molntäta väggen. Och visst finns det något vi tänker på lite extra när värmen letar sig tillbaka... Ja, odling såklart! Mikrogrönt, odla hydroponiskt, trendiga färger och mycket annat har du att se fram emot i vår. Läs mer här nedan!

Mer innehåll efter annonsen:

Om våra annonser

Microgreens (mikrogrönt)

Precis som med det mesta gillar människan snabbt och enkelt och detta tankesätt har nu applicerats på odling och kallas microgreens (mikrogrönt). Det innebär att du odlar mycket på liten yta och plantering till skörd tar inte längre tid än en vecka. Perfekt för dig som inte är van vid att odla. Frön som passar bra till detta är till exempel krasse, rädisa, vetegräs och ärter. När skotten har växt till sig lite skördar du dom. Skotten kan användas till garnering, smoothies, hälsoshots, soppor, pålägg till frukostsmörgåsen och mycket mer. Det bästa är att denna typ av odling inte tar mycket plats och blir en fin detalj i köket. 

Odla på balkongen

Har man inte tillgång till en stor trädgård så funkar odling på balkongen lika bra. Tänk på i vilket väderstreck din balkong ligger eftersom olika växter gillar olika mycket ljus. Är det väldigt blåsigt kan det vara värt att sätta upp ett slags vindskydd. Hör även med din bostadsförening vilka regler de har angående odling på balkong, så det inte blir några sura miner från grannar. Investera i stora krukor och näringsrik jord så dina plantor får de bästa förutsättningarna. Dyrare jord innehåller både mer näring och bevarar fuktigheten längre. Variera din balkongodling med olika kryddväxter, blommor och grönsaksplantor för en härlig nyansering växtriket. 

Hydroponisk odling

Det må vara ett krångligt namn, men odlingssättet är väldigt enkelt. Hydroponiska odling innebär att man bara odlar i vatten och skippar jorden. Det finns många företag som säljer färdiga set med vad du behöver, till exempel Harvy. Då får du en odlingslåda, växtnäring, försådda frösorter i form av odlingspluggar, samt pluggkorgar. Du fyller lådan med vatten, tillsätter rätt mängd växtnäring och sen ’’planterar’’ odlingspluggarna i pluggkorgarna. Setet kommer med en beskrivning hur du gör. Det finns även flera olika frösorter till odlingspluggarna att välja mellan. Denna sorts odling lämpar sig bäst till bladgrönt, kryddor, tomater och chili. 

Gult är vårens odlingsfärg

Vårens modefärg gult har även influerat vårens odlingstrender. Förutom att citronträd är vackra är de även bra att ha till hands när du vill svalka dig med en god lemonad. Plantera citronträdet i en fin kruka och håll jorden lätt fuktig hela tiden. Den är även i behov av mycket sol. Mimosa är också en vacker blomma och doftar som en solig vårdag. Odla själv eller köp blommande kvistar från en blombutik. Mimosan trivs i stark sol och på torra platser.  

Odla snittblommor

Det är väl en trädgårdsdröm att kunna odla sin egen blomsterbukett. Dessutom är det lättare än många tror. Utbudet av blommor är enormt och det svåraste är förmodligen att bestämma sig för vilka du vill ha. Tänk på form och färg och leta inspiration från buketter du tycker är fina. Dahlior, perenner och pionvallmo är tips på blommor som gör vilken bukett som helst storslagen. 

Odla din egen mat

Om du är trött på att odla vanliga grönsaker som sallad och morötter så är dessa tips för dig. Nedan listar vi ovanliga frukter, grönsaker och bärbuskar du kan uppgradera landet eller fönsterbrädet med. 

Tips på ovanliga sorter att odla

Minikiwi – stora som krusbär, hårlösa och smakar söt kiwi

Liten rosenkvitten – luktar fantastiskt gott. Går inte att äta råa men man kan göra ljuvlig marmelad av dem. 

Havtorn – små, syrliga bär som påminner om passionsfrukt. 

Blåbärstry – blå, avlånga bär vars smak påminner om söta blåbär. 

Djungelgurka – liknar minimala vattenmeloner till utseendet. Syrlig i smaken och kan användas som tilltugg, tapas, i sallader eller till exempel i salsa. 

Agretti – italiensk sodaört. Passar utmärkt i matlagning. Har en smak i kombination av sparris, spenat och hav.

Bilder från Pinterest/Unsplash