Wous News / Livsstil

På grillmenyn i sommar: PIZZA

Är du sugen på grillat men trött på fläskkarré? Vi har lösningen: grilla en pizza! Pizza är en klassisk favorit och ett säkert kort. Dessutom är det enkelt att tillaga, det enda du behöver är en deg och lite topping. Vi kommer med våra bästa recept och tips.

Mer innehåll efter annonsen:

Om våra annonser

Pizza kommer i oändliga varianter, det gäller bara att vara kreativ. Till middagsbjudningen i sommar är det perfekt att grilla en pizza, det går hem hos vem som helst! Ett tips är att göra flera olika så gästerna får något att välja mellan.

Hur gör man?

Egentligen är det inte mycket svårare att grilla än att baka en pizza på vanligt vis. In i grillen med den, gärna på en pizzasten. Det fungerar dock lika bra att lägga den direkt på gallret, men tänk då på att panera degen med ströbröd innan och vänd på den innan du strör över din topping.

Var beredd på att det går snabbt. Pizza på grillen går undan, så var väl förberedd med topping och redskap. Se även till att gallret är rent och pensla gärna på olja innan du sätter igång att grilla.

Gör din egen pizzadeg

Det finns färdig pizzadeg att köpa, men för den som gillar matlagning och förberedelse kan det vara kul att göra en alldeles egen. Här kommer ett svårslaget recept på en italiensk pizzabotten.

Deg till två pizzor:
300 ml ljummet vatten
8 dl mjöl
1,5 msk färsk jäst
3 msk olivolja (extra virgin)
1 tsk socker

PIZZADEG I TIO STEG

1 Blanda jästen med vattnet och vispa tills jästen försvinner
2 Lägg ut allt mjöl på en torr yta, forma det till en vulkan
3 Häll jäst- och vattenmixen i mitten av mjöl-vulkanen, fyll på med resten av ingredienserna
4 Knåda ihop alltihop tills du har en mjuk deg
5 Olja en skål och sätt i degen, lägg ett tunt lager olja även över toppen
6 Täck skålen och sätt åt sidan i cirka 4 till 5 timmar
7 När tiden har gått, ta ut degen och knåda ut den på en mjölig yta
8 Dela degen i två och låt den vila några minuter
9 Rulla sedan ut dina pizzor i den tjocklek du önskar
10 Därefter är det bara att reda för grillen!

Vad toppar du din pizza med?

Vi har hört många varianter på pizzatoppings. Det finns många goda tips – och för att alla ska bli nöjda kan det vara en idé att förbereda toppings i skålar som sällskapet själva får välja mellan. Om ni däremot är eniga i smaken kan vi presentera tre favoriter här:

Bjud in till en grillpizzakväll i sommar. Vi lovar att det blir populärt, och medan du låter gästerna vänta på nybakad pizza kan det passa bra med en fördrink. Gå i tema med en italiensk prosecco, eller varför inte en klassisk Gin och Tonic? Läs om våra bästa GT-drinkar här.