Wous News / Livsstil

Recept på egengjord pasta med tillbehör

Pasta, pasta, pasta! Man tröttnar aldrig. Det finns oändliga kombinationer både på själva pastan och tillbehören. Vi ger recept på tre av våra favoritrecept och hur du gör din egen pasta. Smaklig måltid!

Mer innehåll efter annonsen:

Om våra annonser

Få saker är så gott som en riktigt god pastarätt. Det passar i all sin enkelhet både till vardags och middagsbjudningar. Tortellinis, linguine, tagliatelle, gnocchi – Italiens godheter går inte missa. Men har du testat att göra din egen pasta? Det är enklare än vad man tror och definitivt färre ingredienser än vad man tror.

Gör din egen pasta

Gör såhär:

  • Mät upp mjölet på ett bakbord. Gör en stor grop i mitten.
  • Knäck äggen i gropen, tillsätt olivolja och salt och vispa upp äggen med en gaffel. Vispa in mjölet i äggen med hjälp av en gaffel, lite mjöl i taget.
  • Mjöla händerna när degen börjar gå ihop och knåda den slät, len och elastisk i cirka 10 minuter.
  • Dela degen i 2 bitar och täck dem med plastfolie. Låt vila minst 30 min i kylen.
  • Ta ut en deghalva i taget. Platta ut pastadegen med fingrarna och kör den genom pastamaskinens tjockaste nivå, medan du vevar.
  • Kavla degen genom maskinens alla nivåer fram till önskad tjocklek. Halvera pastaarket om det blir för långt.
  • Forma till valfri pasta.

Psst.. Du behöver ingen pastamaskin för att göra hemlagad pasta. Att knåda länge med händerna och kavla ut med kavel räcker långt. Ett tips är att kavla tunt, detta för att pastan suger åt sig vatten och sväller när den kokar. Helst ska den vara så tunn att den är genomskinlig och med en pastamaskin blir förstås det jobbet lite enklare.

Nu när du har gjort din egen pasta kanske du vill ha något recept till. Vi listar tre av våra favoritrecept när det kommer till pasta. Men det bästa med pasta? Det finns oändliga kombinationer!

Krämig avokadopasta med pinjenötter

Gör såhär:

  • Koka pastan enligt anvisningar på förpackningen.
  • Skala och ta ur kärnan ur alla tre avokador. Mixa avokado med en näve av spenaten, olja och vitlök.
  • Mixa slätt och smaka sedan av med citronzest, citronsaft och salt.
  • Häll av pastan med spara lite pastavatten i botten på kastrullen, ca 1 dl. Häll tillbaka pastan. Rör ner resterande spenat och avokadosåsen i kastrullen och blanda om ordentligt.
  • Lägg upp på tallrikar och toppa med pinjenötter eller frön.

Krämig kycklingpasta med spenat och soltorkade tomater

Gör såhär:

  • Koka pastan efter anvisning på paketet.
  • Skala och finhacka lök och vitlök. Strimla kycklingen och de soltorkade tomaterna. 
  • Hetta upp en stor stekpanna med olja och bryn lök, vitlök, kyckling och basilika till en fin stekyta. Tillsätt soltorkade tomater och stek ihop.
  • Tillsätt fond, grädde och ½ dl av pastavattnet och låt det koka ihop i 4-5 minuter. Smaka av med salt och peppar.
  • Sila av pastan och blanda med kycklingsåsen. Vänd ner finriven parmesanost och servera meddetsamma.

Krämig pasta med räkor

Gör såhär:

  • Börja med att sätta på rikligt med saltat vatten till pastan. Koka pastan 1-2 minuter mindre än anvisningstid för al dente. Spara lite av pastavattnet för ev spädning av såsen.
  • Under tiden, stek purjolök, vitlök och fänkål i smör utan att de tar färg. Häll på vinet och låt koka in i grönsakerna. Häll på hummerfond och creme fraiche och låt koka i 5 minuter.
  • Tillsätt citronzest och dill. Lägg den avrunna pastan i såsen och vänd runt. Ta bort pannan från plattan och blanda till sist räkorna försiktigt. Smaka av med salt och peppar och servera genast med citronklyftor och dillvippor.

Bon Appetit!