Wous News / Mode

Jeans som “sitter” snyggt

Älskar du också tanken av att bära ett par snygga jeans men väljer 9 av 10 gånger bort det om du vet att du ska sitta mycket under dagen? Louise Linderoth har tagit saken i egna händer och designat jeans som är perfekta för en sittande position.

Mer innehåll efter annonsen:

Om våra annonser

Louise Linderoth är modedesignern som vill förändra funktionsnormerna i modebranschen. Hon är utbildad modeskapare från Textilhögskolan i Borås och arbetar med sitt eget varumärke Lou Dehrot. Karriären satte fart när hennes jeanskollektion ”Have a Seat” fick ett stipendium och en investering i Gina Tricot . Kollektionen visades innan upp under Fashion Week i Stockholm, London och Bryssel och säljs idag på Gina Tricot.

– Den skulle varit en del av Copenhagen Fashion Week, men jag fick inte lov att presentera kollektionen på rullstolsanvändare och valde därför att avstå med målet att ”även om kollektionen inte är närvarande på CPHFW så ska diskussionen om kroppsinkludering vara det”. 

Som tioåring var hon med om en händelse som kom att förändra hennes liv. Hon var med om en ryggmärgsskada till följd av en immunologisk överreaktion. Det gjorde att hon förlorade nästan all funktion i benen och sitter idag i rullstol. 

Hon vill med sitt modeskapande göra så alla känner sig inkluderade i modevärlden oavsett kroppen man lever i. Under sina designstudier insåg hon att det är mer viktigt hur en kropp presenteras och i vilken kontext, än själva kroppen i sig. 

– Jag vill inte att någon ska behöva känna som jag gjorde när jag var yngre – exkluderad från mode på grund av kroppen jag lever i. Det märkes när det kom till passform, men även när det kom till igenkänning i det normativa sättet att presentera mode, förklarar Louise.

Händelsen har påverkat Louise liv på många sätt, inte minst som designer. Hon har även blivit tillfrågad att ställa ut kollektionen på Nationalmuseum i Stockholm, Moderna Museet i Stockholm, på NOMA i New Orleans, MoPOP i Seattle och på Textilmuseet i Borås.

– Situationen bidrog till ett stort engagemang och har varit betydelsefull i frågan om kroppsinkludering i mode.

“Have a Seat” ute nu!

Nu finns Louise jeanskollektion “Have a Seat” ute på Gina Tricot, både i butik och online. Jeansen är dekonstruerade för att följa kroppen i sittande position. De är även anpassade för folk som sitter stora delar av dagen. Dessa jeans passar perfekt för dig som sitter i rullstol eller som sitter ner och jobbar dagarna i ända. 

Shoppa kollektionen här