Wous News / Skönhet

Hur du använder solskydd på bästa sätt

Vi älskar solen. Den värmer, ger oss lyster och sprider glädje - utan den vore vi ju trots allt inte vid liv. Men den kan också vara farlig i för stor mängd. Läs här om hur du skyddar dig på bästa sätt i sommar mot solens farliga strålar!

Mer innehåll efter annonsen:

Om våra annonser

Solskydd är vårt allra bästa trick mot åldrad hud. Solens strålar kan i värsta fall vara livshotande och det är viktigt att skydda sig mot dem året om. Vi kommer med tips på hur du använder solskydd på det bästa sättet.

Värme, lyster och glädje

Vi kan förstå solens omåttliga popularitet. Den värmer, ger oss lyster och sprider glädje – utan den vore vi ju trots allt inte vid liv. Men för mycket av det goda kan medföra livshotande skador och det är något vi behöver se till att undvika till största möjliga mån. Vi har tagit reda på de bästa tipsen för hur du kan skydda dig mot solen i sommar.

Det mest effektiva skyddet mot UV-strålning

Enligt Strålsäkerhetsmyndigheten är kläder det bästa sättet att skydda sig mot UV-strålning. Olika sorters plagg ger däremot olika effekt. Ett löst åtsittande, större plagg är bättre än ett tight. Mörka färger skyddar bättre än ljusa och täta tyger är även att föredra, t.ex. bomull.

En t-shirt i 100% bomull motsvarar SPF 10
En skjorta i 100 % bomull motsvarar SPF 50
En blus i 100 % viskos motsvarar SPF 15

Källa: Strålsäkerhetsmyndigheten

Effektivisera solkrämen!

Som alla vet fungerar även solkräm som skydd för din hud. Om du tänkt smörja in dig i solskyddsmedel finns det även en del tips för att det ska verka effektivt. Visste du att de flesta människor endast använder 20 till 50 procent av den rekommenderade mängden solskyddsmedel för kroppen? Det är dessutom en anledning till varför kläder kan ge bättre skydd. Applicera gärna solskyddskräm på huden ofta och kontinuerligt.

Visste du att de flesta människor endast använder 20 till 50 procent av den rekommenderade mängden solskyddsmedel för kroppen?

Nyttiga tips för dig som tänkt vistas i solen i sommar:

  • Applicera solkräm kontinuerligt, bad och svett gör att skyddet försämras
  • Rekommendationen är att använda solkräm med SPF 15 eller högre
  • Smörj in dig i lugn och ro redan innan du ger dig ut i solen
  • Ta en paus från solen när den är som starkast, mellan kl. 11-15
  • Kläder, hattar och solglasögon ger bra skydd

Annan viktig fakta du kanske inte visste om solen:

  • Solen är ofta starkare på stränder med fri horisont
  • Det är bra att gradvis vänja huden mot solen
  • Solarium i förebyggande syfte ger inte ett bättre skydd mot solen

För att vara på den säkra sidan är det bäst att bunkra upp med solskydd. I vår webbshop hittar du både plagg, accessoarer och lotion som håller UV-strålningen borta.

Sveda, rodnad och varm hud?

Om du spenderat för många timmar i direkt solljus kan det hända att du bränner dig. Vi har nog alla varit där någon gång. När det händer så finns det en del saker du kan göra för att hjälpa läkningsprocessen. Det viktigaste är att låta huden vila, håll dig borta från solen ett tag för att låta huden läka. Du kan även kyla ned huden med kallt vatten eller en fuktgivande lotion. Om du har klåda eller illa sveda kan du prova en kräm eller salva med hydrokortison.

Olika hudtyper reagerar olika på solljuset. Om du har en ljusare hudton tål du i regel mindre sol än någon med naturligt mörk hud. Men om du är uppmärksam och använder rätt solskydd är det bara att luta sig tillbaka och njuta av en välförtjänt dos D-vitamin. Vi på Wous längtar efter att få njuta säkert på stranden i sommar. Är du lika taggad som oss?

För mer solig läsning se vår artikel om årets badmode här.

Källor

Strålsäkerhetsmyndigheten
1177 Vårdguiden