Wous News / Skönhet

Hur tar du hand om din hy?

Vi har alla hört talas om de olika hudtyperna. En del har torr hy, en del har fet och vissa av oss har vad som kallas för blandhy. Men precis som med resten av kroppen är huden anpassningsbar. Läget kan ändras och det är inte alltid bra att stirra sig blint på sin specifika "hudtyp". Det finns många sätt att anpassa sig för en bättre hy. Vi kommer med tipsen för hur!

Mer innehåll efter annonsen:

Om våra annonser

Anpassa dig efter säsongen

Det är ingen nyhet att ingens hy är den andra lik. Men visste du till exempel att din hy behöver olika produkter under olika säsonger? Faktum är att det inte är särskilt effektivt att använda sig av samma produkter året om. På samma sätt som vi anpassar våra kläder, måste vi även tänka på att anpassa vår hudvård. Under det torra vinterhalvåret kan även de mest oljiga hudtyperna behöva en fetare kräm.

Många yttre faktorer spelar roll på din huds välmående. Inte bara väder, utan även din kost och hela din levnadsstil speglar av sig på konturerna av ditt ansikte.

Utsidan speglar insidan

Din hy säger mycket om din kost. Det är viktigt att tänka på vad man stoppar i sig under dagarna, inte bara för kroppens välmående utan även för hudens glow. Dessutom har din tarmflora väldigt stor påverkan på din hy, därför är det viktigt att tänka på vad just din mage tål. Vi listar några generella tips för vad man bör och inte bör förtära.

Ät mer av

– Blåbär
– Morötter
– Kakao
– Nötter

– Fet fisk
– Avokado
– Vatten

Undvik helst

– Alkohol och rökning
– Att jojobant
a
– Socker
– Glutenmjöl
– Mejeriprodukter

Att rökning är en stor bov för hyn är inget nytt. Men inte lika många vet att den även påverkas av ditt alkoholintag. Socker, mjöl och mejeriprodukter är tre andra bovar som kan vara skadliga för hyn i fel mängd. Uteslut det inte helt och hållet, men för hyns skull kan det vara en fördel att begränsa intaget.

En fiberrik kost med prebiotika är bra för både magen och huden. Prebiotika finns i frön, nötter, bär, grönsaker och frukt. Det är även bra att få i sig livsmedel som innehåller levande och goda bakterier, såsom surkål eller kimchi. Det kanske viktigaste av allt – vatten! Att hålla vätskebalansen i schack är A och O när det kommer till att bekämpa uttorkad och trött hy.

Tvätta inte bort de goda bakterierna från din hy

Huden innehåller goda bakterier som arbetar för att skydda huden. Tvätta inte bort dem med en för stark tvål! Vår hy är mer eller mindre ständigt känslig. Tänk på att alltid använda milda produkter som stärker barriären och inte tvättar bort den.

Det är fin balans och den kan vara svår att uppnå speciellt när man behöver avlägsna make-up. Ett hett tips att tvätta bort sminket med är Filorga Foam Cleanser, en skonsam skum-ansiktstvätt som rengör sminket och samtidigt återfuktar huden. Du hittar den i vår webshop!

Rätt produkt efter rätt säsong

Nu när våren är här är solen extra stark. Under våren och sommaren rekommenderas lite lättare produkter med SPF för att skydda mot solen. Vårt tips för i år är en lätt flytande dagkräm från Lumene med solskyddsfaktor 30. Var även försiktig med den känsliga huden runt ögonen. Ett tips är att använda Clarins ögonkräm med SPF i, som dessutom ljusar upp och korrigerar. Använd gärna en jaderulle för att friska upp hyn med lite skön massage. Se länkar till till produkterna nedan.

Nu är vi redo för solens strålar och en härlig vår!