Wous News / Skönhet

Så vårdar du ditt hår under vintern

Mössor, stickade halsdukar och tjocka jackor – ack så viktiga plagg att skydda kroppen med nu när kylan har tagit oss med storm. Men under vintern är det även viktigt att skydda håret. Upplever du ditt hår som statiskt eller torrt? Eller är din hårbotten irriterad? Wous hjälper dig hur du reder bot på dina hårproblem och hur du bäst tar hand om håret på vintern!

Mer innehåll efter annonsen:

Om våra annonser

Motverka torrt och frissigt hår

Tvätta inte ditt hår för ofta. Frisörer rekommenderar ofta att duscha håret två gånger i veckan, det brukar vara lagom. Vad som händer när du tvättar håret är att du även tvättar bort dina naturliga oljor som “smörjer” din hårbotten och ditt hår. Använd torrschampo mellan tvättar för att hålla hårbottnen fräsch och håret luftigt. 

Fukt, fukt och återigen fukt. Att använda inpackning en gång i veckan är oerhört viktigt för att ditt hår ska behålla sin glans och mjukhet. Handdukstorka ditt hår genom att krama ur vattnet och applicera i hela håret. Om du vill kan du försiktigt kamma igenom håret med en bredtandad kam för att sprida ut produkten. Låt den verka, skölj ur och avsluta med balsam för att stänga hårstråna.

Nu kommer vi till varför det är viktigt att kombinera fukt med fett. Ja, du läste rätt – fett. Vad håroljor (fett) gör är att de kapslar in fukten du tillfört till håret. Efter hårtvätt, applicera en generös mängd hårolja i fuktigt hår och vira en varm turban runt håret för bästa effekt. Ha som rutin att varje kväll eller morgon applicera hårolja i topparna för att ge glans och lugna dina statiska hårstrån.

Detoxa ditt hår

Om du använder mycket stylingprodukter till ditt hår kan du behöva en rejäl rensning eftersom rester från produkter som ligger kvar i din hårbotten kan irritera och få den att klia. Håret kommer kännas strävt efteråt men det betyder att det funkar. Följ upp med vanligt schampo, inpackning och balsam för att återställa fukten. 

Behandla irriterad hårbotten

Om din hårbotten är röd, kliande eller torr är det tecken på att den är uttorkad. Som tur är finns det flera sätt att hjälpa den på traven. Först och främst, har du nyligen bytt schampo? Det kan vara så att din hårbotten är känslig mot ingredienserna eller att den behöver vänja sig. Om det blir värre – byt till ett schampo för känslig hårbotten. Du kan kombinera ett fuktgivande schampo med ett schampo som är mer inriktat på vård av hårbotten. En bra produkt att ha i badrumsskåpet är ACO Intensive Dry Scalp Treatment. Det är en gel som lindrar och stärker din hårbotten och motverkar torra hudflagor.

Närbild på hårtoppar. Kvinna droppar hårolja i sitt hår.

Det finns säkert någon där ute som följer alla våra råd men ändå uppgivet ser sig i spegeln och möts av en röd och kliande hårbotten. Det är kylan som är boven i dramat. Om du vet med dig att du alltid får torr hårbotten runt höst/vinter bör du tänka på att alltid använda mössa. Detta underbara plagg håller både dig varm och din hårbotten nöjd.

Här kan du kolla in vårat utbud av hårprodukter!

Kosttillskott

Om du vill boosta din hårhälsa lite extra kan du äta kosttillskott. Men det är viktigt att komma ihåg att tillskott inte ska ersätta en varierad kost på något sätt. A-vitamin, biotin, selen och zink ska du hålla utkik efter om du vill kicka igång din hårväxt och bibehålla ett starkt hår. 

Self-care is not an expense, it’s an investment