Wous News / Träning

Del 2: Lär dig springa rätt

Nu är det dags att vi börjar prata om teknik och utveckling. Hur kan du maximera din löpning och göra den så behaglig som möjligt? Vi har samlat ihop de bästa tipsen för hur du lär dig springa rätt.

Mer innehåll efter annonsen:

Om våra annonser

I artikeln Kom igång med din löpträning så kom vi med en del tips för hur du tar första steget. Vi förklarade vad som krävs för att starta igång löpkarriären och föreslog även en del utrustning. I detta avsnitt är det däremot springteknikens tur att skina. I dag pratar vi om teknik och annan finslipning för att din springtur ska bli så behaglig som möjligt.

Hållning

Som många vet är hållningen en grundlig aspekt när det kommer till löpning. Om inte hållningen är i schack kan det hända att kroppen tar långvarig skada. Det är framförallt viktigt att tänka på när det gäller ryggen. Det är viktigt att du sträcker på dig högt och inte säckar ihop. Kanske låter det självklart, men det kräver ansträngning för de flesta. Håll bak axlarna och lyft upp bröstkorgen, dessutom kan det vara bra att få fram höften, vilket gör att du kommer längre fram i stegen.

Ta rätt kliv!

Det är viktigt att springa i en lagom takt. Att ta långa, stora kliv ger dig större risk för skada, dessutom gör det springturen tyngre. Satsa istället på att ta snabba och korta steg, ungefär runt 180 BPM (beats per minute). Ett sätt att uppnå 180BPM är med hjälp av musik som slår i rätt takt.

När du landar på foten är det viktigt att landa lätt. Att landa stumt på hälen ger en viss motkraft och kan vara skadligt för bland annat knä och rygg. Flytta fram vikten i foten och försök att landa med den främre delen först. Samtidigt är det viktigt att du inte studsar runt på tå, försök att landa och trycka ifrån med hälen. Det är också viktigt att du landar med foten under dig och inte framför kroppen.

Håll ordning på dina armar

Vi har nog alla bevittnat oändliga varianter på hur armar kan användas vid löpning. Det bästa sättet för att spara din energi är att hålla dem tätt intill kroppen samtidigt som du slappnar av i axlarna. Små rörelser i överkroppen är bättre för att inte slösa på onödig energi.

Yoga för livet

Yoga är ett perfekt komplement till dig som springer. Det stärker musklerna och gör dem uthålliga samtidigt som det gör kroppen smidigare. Dessutom kan yoga automatiskt bidra till en bättre hållning. Viktigast av allt är kanske att yogan stärker din core (mage, bål och rygg).

Det är ett komplement som handlar om mycket mer än bara träning. Yoga hjälper dig att andas bättre, känna lugnet och bygga en stabil mentalitet. Nedan kan du se några bra exempel på yogapositioner som är passande för den som springer:

Bergspositionen

En enkel position som är härlig att börja med. Här står du rakt upp, höftbrett isär med benen. Låt dina axlar komma på plats och håll huvudet högt så att du förlänger ryggraden. Om du vill kan du vinkla handflatorna ut framför dig. Tänk på andningen och känn in lugnet innan du fortsätter vidare.

Triangelpositionen

Precis som det låter så innebär denna position att du står med benen i en triangel. Ha ena foten pekandes rakt fram och den andra pekandes ut mot sidan. Sträck sedan ut armen för att stödja den mot benet, se bild nedan. Det är en bra stretch för både höft och insidan av låret.

Plankpositionen

För din core skull är plankan det bästa svaret, här stärks både balans och styrka. Det finns en del olika plankövningar att variera med: såsom vanlig planka, sidoplanka eller planka med benlyft. Prova dig fram och variera för att träningen ska bli så kul som möjligt!

Benen upp mot väggen

Ett av dem bästa alternativen för den aktiva löparen. Lägg dig bekvämt på golvet nära intill en vägg och låt benen vila upp mot väggen. Det är bra för både svullnad och återhämtning. Dessutom stretchar det försiktigt ut musklerna.

Halv duva

Detta är en position med lite djupare stretch för höft, säte och lår. Lyft fram ena knät och låt det andra benet rätas ut bakom dig. Om det går kan du även luta överkroppen framför dig.

Prova dig fram

Gör de yogapositioner som känns bäst, spring i ditt eget tempo. Det behöver inte pågå länge eller vara avancerat. Känn efter vad just din kropp behöver och träna därefter. Nästa gång du ger dig ut – tänk lite extra på hållningen, armarna och stegen.

Spring hellre sakta och rätt än du skadar kroppen i all hast. Avsluta gärna dina löppass med en yogasession. Det viktigaste av allt är att du mår bra och glöm inte att dricka mycket vatten! I nästa del ska vi prata mer om vilka effekter som löpning har på din kropp.