Wous News / Träning

Från osund livsstil till Sverigeetta i padel

Nya och breda sporten som många tagit efter i olika åldrar och är tokiga i är just padel. Lite som när golfen kom som då blev en folksport. Wous har intervjuat ingen mindre än Baharak Soleymani, som idag är Sverigeetta och ligger på plats 93 i världen i padel på damsidan. Men vägen dit har inte varit helt enkel.

Mer innehåll efter annonsen:

Om våra annonser

Mer innehåll efter annonsen:

Om våra annonser

Baharak Soleymani växte upp i Västerås med mamma, pappa syster och bror. Hon började spela tennis när hon var sex år gammal. 
– Som barn var jag aktiv och var ute och lekte mycket. Utanför där vi bodde fanns en tennisbana av asfalt där jag spelade varje dag och på den vägen är det, säger Baharak. 

Hon började spela tennis i en klubb och tävlade mycket, och låg som bäst trea i sin åldersgrupp i Sverige. Hon tränade ungefär 14 timmar i veckan när det var som mest. Tennisen blev en stor del av Baharaks liv, fram tills hon fyllde 16 år.
– Jag tyckte inte det var roligt längre. Det var för mycket resande och jag var aldrig hemma på helgerna. I samma veva började jag på gymnasiet och ville umgås mer med mina vänner, förklarar Baharak. 

Baharak låg som bäst trea i sin åldersgrupp i Sverige i tennis

När Baharak slutade med tennisen fortsatte hon äta som brukade göra. Problemet var bara att hon inte tränade 14 timmar i veckan längre, men hade samma matvanor. Efter gymnasiet jobbade hon som säljare och blev mer stillasittande och fokuseringen på att hela tiden äta blev tydligt och oftast i kombination med mycket sämre mat. 

Baharaks föräldrar påpekade att hennes matbeteende inte var bra men ingen annan sa något. Hon tänkte heller aldrig på hur hon själv såg ut och inte på att hon förändrades. 

Hon gick upp 20 kg på ett år. Näst intill varje dag kom tanken till henne att förändra livsstilen, men tappade tanken direkt för hon inte visste hur hon skulle göra för att gå ner i vikt.
– Inte ens när jag var på läkarkontroll och läkaren sa att ”du är jätteöverviktig, detta kommer inte hålla många år till” tog jag det seriöst, berättar Baharak. 

Vändningen
Vändningen för Baharaks ohållbara livsstil kom en kväll när de skulle ha pizzakväll med jobbet och det kom en tjej som var den enda som inte skulle äta pizza. 

Baharak funderade lite och bestämde sig. Dagen efter gick hon och köpte sallad och grillad kyckling och hon minns än idag hur hon kände att detta var den bästa måltiden hon någonsin ätit. 

Baharak nådde till slut sin målvikt. Då var hon nöjd, men fortsatte att träna då hon orkade mer och då blev det roligare. Från att knappt ha kunnat gå, till att kunna springa fem kilometer blev en stor förändring för henne. 

Nu har det gått över fyra år sedan Baharak vägde sig och hon vill uppmana alla att inte stirra sig blint på vad vågen visar – så länge man är nöjd och har en fungerande och välmående kropp.

Baharak har varit med i landslaget sedan 2018 och är idag Sverigeetta på damsidan. 

Kompisen fick Baharak att börja spela padel

Efter flera år av träning kände Baharak att hon ville träna något annat än gym. Hon har alltid varit intresserad av bollsporter och tänkte att badminton kunde vara något för henne, men henne kompis övertalade henne till padel och på den vägen är det.
– Jag blev scoutad till en landslagsuttagning och efter flera steg fick jag ett samtal att jag kom med i landslaget och då började jag tävla för Sverige.

Skada stoppar Baharak från att tävla
I slutet på juli var det dags för den första tävlingen efter pandemin. På matchen viker sig knät och Baharak kunde inte röra sig. Benet svullnade och magnetröntgen visade att det var en meniskskada grad 4 på den yttre menisken, vilket är den allvarligaste graden. Efter två veckor blev det operation och nu är hon på tillbakavägen. 
– Min rehab går bra, jag är inne på tredje veckan nu. Läkarna säger att det läker bra, så jag hoppas att det håller i sig. Mitt mål är att komma tillbaka innan säsongen är slut så jag i alla fall får spela en eller två matcher, säger hon. 

Topp 40 i världen
Baharak har stora planer för framtiden. Hennes mål är att gå från plats 93 till 40 på världstoppen i padel. Nästa års fokus ligger på World Padel Tour i Spanien.
– Jag älskar padel så den dagen jag lägger av kommer jag göra något kring sporten, kanske bli tränare eller något. Men just nu är allt mitt fokus på att komma tillbaka starkare än någonsin och ta mig till plats 40, säger Baharak glatt. 

Proffstips till dig som vill spela padel
– Mitt bästa tips till dig som vill bli bättre på padel är att ta en lektion. Den första lektionen lärde jag mig så otroligt mycket och jag förstod spelet bättre. 

Ett annat tips Baharak delade med sig av var att placera bollen mycket i mitten så motståndarna blir missförstådda om vem som ska ta den, ta det lugnt på plan och positionera dig rätt tillsammans med din partner.