Wous News / Träning

Sju anledningar till varför du borde cykla mer

Slipp tänka på parkering, bensin och trafik - ta dig ut med cykeln i sommar! Cykel är det perfekta transportmedlet oavsett om du ska runt i stan, ner till stranden eller iväg till jobbet. Det kommer med många fördelar, vi listar sju av dem här.

Mer innehåll efter annonsen:

Om våra annonser

1. Ett ekonomiskt val

Att cykla är framförallt ett billigt alternativ för att ta sig någonstans. Själva cykeln kostar såklart, du kan se det som en engångsavgift. Därefter är den inte speciellt dyr i drift, de enda utgifterna din cykel kräver är regelbunden underhållning. En minimal kostnad om du jämför med underhållning av bil eller annat större fordon.

2. Det är bra för hälsan

Att cykla är bra för din hälsa på många sätt. Det är en skonsam träningsform som är snäll mot både leder och muskler. Både konditionen och hjärtat mår bra av regelbundna turer, dessutom håller det vikten under kontroll.

Livet är som att cykla – för att hålla balansen måste du fortsätta framåt!

3. Mentalt välmående kommer på köpet

Som vi skrev om i Del 3: Spring dig lycklig, så kan regelbunden konditionsträning bidra till en bättre mental hälsa. Detta gäller även för cykling, såklart! Precis som du kan springa dig lycklig, kan du även cykla dig lycklig. En halvtimma om dagen är en bra riktlinje, det bästa vore att få in cykeln i din vardagsrutin.

4. En tjänst för minskad smittspridning

Ingen har väl missat den pågående pandemin? Om vi ser till nuläget är cykel ett perfekt alternativ till att undvika större sammankomster, såsom kollektivtrafiken. Om du vill göra ditt för att minska smittspridningen, ta då cykeln istället för att trängas på bussen.

5. Det är miljövänligt

Att cykla istället för att ta bilen gör såklart även susen för klimatet. Om du vill göra världen en tjänst ska du absolut se över cykelvägarna till kontoret eller gymmet. Själva produktionen av cykeln kostar klimatet en aning, men om du ser till att ta hand om den, och reparera när den går sönder, så kan den hålla i många år framöver.

6. Med en cykel tar du dig smidigare fram

Slipp bilköer, att tanka och leta efter parkering, med en cykel tar du dig fram smidigt och du behöver inte snurra runt efter dyra parkeringsplatser. Du kan också spara in en hel del tid på att cykla än att åka kollektivt eller med bil. Om du har mindre än 15 kilometer till din destination tar det ungefär lika lång tid med cykeln som med bilen. I vissa fall går det till och med snabbare.

7. Du kommer ut i friska luften

Om du får in cykling till en vardagsrutin får du automatiskt minst en tur ut i friska luften varje dag. Det är bra av flera olika anledningar, det kan göra dig mer avkopplad, förbättra kreativiteten – och kanske bäst av allt är väl hela känslan av att få komma ut i naturen.

Vi kan inte komma på en enda anledning till varför du inte borde rusta upp cykeln inför sommaren. Du sparar pengar och får vardagsmotion samtidigt som din mental hälsa mår bättre.

Källa: https://cykelframjandet.se/darfor-cykel/